Kolandoto District Hospital, Tanzania

Kolandotos sjukhus grundades 1913 och drivs av organisationen Africa Inland Church Tanzania, ett kyrkligt samfund som driver flera vårdinrättningar och fältverksamhet.
Kolandotos sjukhus grundades 1913 och drivs av organisationen Africa Inland Church Tanzania, ett kyrkligt samfund som driver flera vårdinrättningar och fältverksamhet.
Publicerad: 15 dec 2023
Lästid: ca

Sjukhuset har cirka 186 bäddar och 16 olika avdelningar, bland annat en ögonavdelning, och en så kallad Outreach-Out Patient avdelning. Sjukhuset har ungefär fem läkare, ett 20-tal legitimerade sjuksköterskor, 30 undersköterskor och 40 vårdbiträden.

Kolandoto Hospital ligger i byn Kolandoto cirka 10 minuters bilfärd från den mindre staden Shinyanga i nordvästra Tanzania. I anslutning till sjukhuset finns även Kolandoto School of Nursing (KSN) som grundades 1950 för utbildning av sjuksköterskor och barnmorskor. Skolan tillhör Kolandoto College of Health Sciences (KCHS) som för tillfället har ungefär 480 studenter och ca 40 anställda.

Röda Korsets Högskola inledde samarbetet med Kolandoto sjukhus 2012 genom biståndsorganisationen Involvaid. Involvaid startades av före detta RKH-studenter och samarbetar med sjukhuset.

Dina studier här

Du kommer att bedriva två veckors fältstudier på sjukhuset inom kursen "Global nursing". Det är alltså ingen VFU utan observerande fältstudier.

 • Du kommer att tilldelas en kontaktperson på sjukhuset som du har regelbunden kontakt med. Var beredd på att du som student kommer att ta stort ansvar för ditt lärande.
 • I vissa fall, när personalbristen har varit stor, har studenter ombetts att själva ta över mer eller mindre avancerade fall. Det är viktigt att du som student är medveten om dina egna begränsningar, din roll som student och ditt ansvar och säger nej när du inte är redo för vissa typer av uppgifter. 

Språk

Tanzanias officiella språk är swahili, men engelska är undervisningsspråk inom den högre utbildningen. Detta betyder att även om du kan kommunicera med sjuksköterskestudenter, lärare och sjukhuspersonal på engelska så är det i många sammanhang, exempelvis i kontakter med patienter, inte möjligt.

Du som ska studera här rekommenderas därför starkt att lära dig lite swahili innan avresa. Även om du inte lär dig tillräckligt för att kommunicera kan en hälsningsfras eller ett par ord göra stor skillnad för hur mycket tillit patienten känner för dig. 

Visum

Du ska ansöka om studentvisum online, före din avresa, på följande sida:

OBS! Kom ihåg att den här informationen endast gäller om du har svenskt medborgarskap. Om du har annat medborgarskap ansvarar du själv för att ta reda på om du behöver en annan typ av visum och vad som krävs för att ansöka. IC hjälper gärna till med dokumentation som du kan tänkas behöva. Det är också viktigt att du är ute i god tid om du behöver ansöka om visum då det kan vara en utdragen process. RKH ansvarar inte för att visumet färdigställs i tid.

Brev med inbjudan och studieintyg 

 1. Kolandoto kommer att skicka inbjudningsbrev som behövs för studentvisum till internationella teamet på Röda Korsets Högskola som skickar det vidare till dig. Du får även ett intyg från högskolan på att du studerar här. Båda intygen/breven använder du för att söka studentvisum, online, till Tanzania.
 2.  Du meddelar själv Kolandoto (kontaktuppgifter finns på ditt learning agreement) dina exakta ankomst-och avresedatum för att du ska få boende. 
 3. Kom ihåg att skriva till Kolandoto även några dagar före din ankomst för att påminna om den.
 4. Vid ankomst till Kolandoto kommer du att få betala registreringsavgiften samt kostnaden för boende i amerikanska dollar. 

Kostnader 

 • Flygbiljetter: Du som student står själv för resekostnaderna till landet
 • Visum: Du betalar själv ditt studentvisum cirka 50 USD.
 • Boende: Boendet på skol-och sjukhusområdet kostar 100 USD (detta gäller även om du väljer att bo på ett annat boende) och du betalar för boendet själv, på plats.
 • Registreringsavgift: Registreringsavgiften om 100 USD bekostas av Röda Korsets Högskola som gör en utbetalning till dig inför utresa och som du betalar till Kolandoto sjukhus vid ankomst.
 • Försäkring: Du omfattas av högskolans tjänstereseförsäkring under din studieperiod. Du är själv ansvarig för att läsa igenom vad försäkringen innefattar.
 • Övrigt: Du betalar övriga kostnader förenade med utlandsstudierna själv, såsom vaccinationer, lokala transporter och matkostnader.

För att få kostnaden för registreringsavgiften betald från Röda Korsets Högskola måste du fylla i en blankett för ansökan om ekonomisk ersättning och mejla den till ic@rkh.se. Därefter hanteras din ansökan på ekonomiavdelningen och du får en utbetalning till dina i blanketten angivna kontouppgifter. Normalt dröjer det mellan en och två veckor innan du får dina pengar, med undantag för fördröjningar under semestertider.

Du får med dig egen skyddsutrustning från Röda Korsets Högskola och det är krav på att denna används för att minska risken för smitta. På sjukhusen i Tanzania råder ofta stor brist på skyddsutrustning men även om det kan kännas obekvämt att du som student har mer utrustning än den lokala personalen, är det viktigt att du inte kompromissar med din säkerhet.

Boende

Du bor på skol- och sjukhusområdet i delat rum. Elektricitet finns men avbrott är mycket vanligt förekommande. Tillgången på vatten varierar. Inköp av mat kan inte göras på plats i Kolandoto utan i Shinyanga.

Ankomst

Du skall i god tid före dina studier meddela de lokala kontaktpersonerna din ankomstdag och din exakta vistelsetid i Kolandoto. Se också till att påminna om din ankomst någon vecka före din resa!

Det lättaste sättet att resa hit är att flyga till Dar es Salaam International Airport. Sedan kan du flyga inrikesflyg till Mwanza (cirka 1-2 timmars flygtid, ett par avgångar per dag) i nordvästra Tanzania. Därifrån kan du sedan åka buss eller taxi cirka 16 mil söderut till Kolandoto. Väglaget fram till Shinyanga är rätt svårframkomligt så se till att du väljer det säkraste transportmedlet – fråga gärna någon på flygplatsen om rekommendationer. Det brukar vara möjligt att mot avgift ordna hämtning från Mwanza till Kolandoto genom sjukhuset i Kolandoto. Fråga kontaktpersonerna innan avresa och be då att få prisuppgift.

Kontakt

Kontaktuppgifter till kontaktpersonerna i Kolandoto finner du på ditt Learning agreement som upprättas när du har blivit antagen.