Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Läs mer om kakor

Välkommen som ny student vid Röda Korsets Högskola

Här samlar vi praktisk information för dig som är ny student vid Röda Korsets Högskola.
Här samlar vi praktisk information för dig som är ny student vid Röda Korsets Högskola.
Publicerad: 08 mar 2021
Lästid: ca

Information om covid-19 I Registrering I Upprop och information för programstudenter I Dina studier I IT för studenter I Studievägledning I Studentkåren I Studenthälsan I Kontakta oss I Följ med oss på campus!

Information om covid-19

Röda Korsets Högskola följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. När du vistas i högskolans lokaler förutsätts du vara frisk. Högskolan anpassar lokalerna och undervisningen så att det ska gå att hålla avstånd men vi måste alla hjälpas åt så att det inte uppstår trängsel.

Registrering

Registrering är obligatoriskt för alla studenter vid Röda Korsets Högskola inför varje termin som du ska studera. 

Som ny student får du information i din kallelse om hur du registrerar dig och vilka datum som gäller. Om du inte registrerar dig går din plats till en annan student. 

Befintliga studenter (T2-T6) kan registrera sig tidigast tre veckor innan kursen börjar.

Om du aldrig loggat in i Ladok för studenter förut så kan du, innan du fått ditt högskolekonto av oss, logga in med hjälp av eduID. Ett eduID har du säkert skapat när du sökte till högskolan och annars kan du läsa mer om det här.

Upprop och information för programstudenter

Tider för upprop inför programstart vårterminen 2022 är ännu inte beslutade. Mer information kommer i samband med antagningsbesked i december och i mejl med kallelse till utbildningen i slutet av december/början av januari. Vårterminen börjar måndagen den 24 januari. 

Upprop med information är obligatoriskt för nya studenter på sjuksköterskeprogrammet.

Observera att om du känner symtom på sjukdom ska du inte komma till uppropet. Då ska du meddela din frånvaro till utbildningsadministrationen på utbadm@rkh.se

Om det kommer nya restriktioner på grund av pandemin kan det bli ändringar.

Dina studier

Schema

När du har registrerat dig på den första kursen i Ladok och fått en inbjudan till Lärplattformen Canvas (se mer om Canvas nedan) så kommer du att hitta ett detaljerat schema för dina studier där, så snart lärarna är klara med planeringen av hela schemat.

Undervisningen sker dagtid och det kan innebära mellan klockan 08:00 och klockan 18:00, måndag till fredag.

Många av kurserna inom våra program vid Röda Korsets Högskola innehåller VFU, verksamhetsförlagd utbildning, ofta kallad praktik. Under praktiken kan helt andra tider gälla, beroende på verksamheten där du är placerad.

Utbildningsplan, kursplan och kurslitteratur

Där du hittar kursplanen finns också litteraturlistan för kursen. Tänk på att det är precis den upplagan eller utgåvan från precis det året som står i litteraturlistan som gäller. Äldre upplagor fungerar inte.

Campus Flemingsberg

Röda Korsets Högskola finns på Campus Flemingsberg. Vi vill att du använder den entré som heter Hälsovägen 11 A, markerad på kartan.

Öppettider

Under terminstider har högskolan vanligtvis öppet vardagar mellan klockan 08:00 och 16:00.

Terminstider

Terminstider hösten 2021: 2021-08-23 – 2021-12-19 (25,5 högskolepoäng) och 2022-01-03 – 2022-01-23 (4,5 högskolepoäng). Terminstider våren 2022: 2022-01-24 - 2022-06-12

Undervisningsspråk

Undervisningsspråket vid Röda Korsets Högskola är svenska, men undervisning på engelska på kurser och moduler (delar av kurser) förekommer.

Biblioteket och Studieverkstan

Röda Korsets Högskolas bibliotek delas med Södertörns högskolas bibliotek. I biblioteket finns också Studieverkstan som håller kurser och föreläsningar och ger handledning i skrivande, talande och studieteknik. 

IT för studenter

Viss del av utbildningen bedrivs digitalt och de flesta tentamen sker i en digital plattform. För det krävs att du har en fungerande dator.

 • Chromebook fungerar inte med högskolans digitala examinationsverktyg DigiExam och har begränsad funktionalitet i lärplattformen Canvas.
 • Om du använder en Macdator rekommdenderar vi att du använder webbläsaren Chrome.

Ladok

Ladok är ett nationellt, webbaserat system för studiedokumentation där du kan registrera dig på kurser, se resultat och hämta intyg och mycket mer. Systemet används vid de flesta universitet och högskolor i Sverige.

Som student på Röda Korsets Högskola kan du via Ladok för studenter själv kontrollera dina personuppgifter, dina kursregistreringar och studieresultat.

I Ladok ska du anmäla dig till de salstentor som du ska skriva. I Ladok kan du också själv göra ditt resultatintyg över alla dina godkända kurser och prov som pdf-dokument. Och du kan skriva ut ett registreringsintyg för att intyga att du är student hos oss. De elektroniska dokument som du skapar kommer att gå att verifiera för den som tar emot dem, också elektroniskt.

Här hittar du Ladok play och information om Ladok för studenter.

Du loggar in till Ladok för studenter på länken nedan

Lärplattformen Canvas

Röda Korsets Högskolas lärplattform heter Canvas. Där finns det allra mesta av den information du behöver runt din kurs. Lärarna som du har gör detaljerade scheman där. Där finns även information om när och hur du ska lämna in dina skriftliga uppgifter och du kan kommunicera med dina lärare och de andra studenterna på din kurs via plattformen.

RKH-kort

Ditt RKH-kort, passerkort, är delvis till för att komma in i huset. Kortet används också för att kunna skriva ut på högskolan (mer information finns nedan). Passerkortet kan du kvittera ut mot uppvisande av legitimation i samband med introduktionen som hålls veckan före terminsstart.

Utskrifter och skrivare

Som ny student är det viktigt att du registerar ditt kort i skrivaren, detta behöver du endast göra en gång. Studentskrivaren finns i skrivarrummet bakom expeditionen på plan 5 vid huvudentrén. Lägg ditt kort på kortläsaren, därefter kommer en inloggningsruta upp där du skriver in ditt användarnamn utan @rkh.se (t.ex demohk19), skriv in ditt lösenord och klicka sedan på "Login". Nu kan du logga in på skrivaren med ditt passerkort.

Varje termin får du skriva ut 200 pappersark, det går inte att spara till nästa termin! För att skriva ut så bifogar du i ett tomt mejl det du vill skriva ut (PDF eller Word etc.) och skickar mejlet till printme@rkh.se (Observera att du måste skriva ut med det konto som du har registerat i Ladok och på högskolan)

Inloggning och användarkonto

Studenter vid Röda Korsets Högskola har två användarkonton. Ett konto som hanterar all inloggning i system (högskole-/RKH-konto) och ett som används för eduroam (trådlöst nätverk). 

När du blir antagen som student etableras ditt användarkonto automatiskt med hjälp av den information som finns i antagningssystemet.  

Ditt högskole-/RKH-konto används för att logga in på följande tjänster: 

 • Office 365 
 • Skrivare 
 • Ladok 
 • JobSH 
 • DiVA  
 • Canvas  

Hur ser ett högskole-/RKH-konto ut?  

Ditt högskolekonto ser ut som <användarnamn>@rkh.se. 

Trådlöst nätverk – eduroam

På RKH finns det trådlösa nätverket "eduroam". Då Röda Korsets Högskola är med i det internationella eduroam-nätverket så är det även möjligt för dig som student att koppla upp dig på eduroam på andra campus både inrikes och utrikes. Eduroam finns även på flygplatser, tågstationer, bibliotek med mera.

Samlad information om IT för studenter

Här finns information om de digitala tjänster och verktyg du behöver under dina studier.

Studievägledning

Studievägledningen hjälper dig som har frågor och funderingar kring exempelvis dina studier och högskolans utbildningar. Studievägledningen ger också stöd till studenter med funktionsvariation, tillgodoräknanden, anstånd med studiestarten m.m.

Du är välkommen att kontakta studievägledare om du har frågor kring din utbildning och kring högskolestudier på studievagledning@rkh.se, tel. 08-587 516 17. För frågor som rör utbildningsadministration såsom registrering, Ladok och administration runt tentamen kontakta utbadm@rkh.se.

Studera med funktionsvariation

Studievägledaren är också samordnare för studenter med funktionsvariation och beviljar kompensatoriskt pedagogiskt stöd i studierna. Funktionsvariation ska styrkas med intyg. Du är välkommen att boka tid i samband med terminsstarten.

Tillgodoräknande av tidigare studier

Om du har läst på universitet eller högskola tidigare och kanske till och med på en sjuksköterskeutbildning så har du möjlighet att ansöka om tillgodoräknande av tidigare studier.

Ansökan om anstånd

Har du blivit antagen till en utbildning men på grund av särskilda skäl (sociala, medicinska eller andra särskilda omständigheter, exempelvis vård av barn, militärtjänstgöring, studentfackliga uppdrag) inte kan påbörja studierna vid aktuell tidpunkt kan du ansöka om anstånd med studiestarten. Ansökan om anstånd skickas per mejl till studievagledning@rkh.se i god tid. I god tid betyder i det här fallet innan registreringen stänger och innan terminen börjar.

Studentkåren

Högskolans studentkår heter RKHSK, Röda Korsets Högskolas studentkår. Studentkårens styrelse består av studenter vid våra utbildningar. Du kommer att kunna träffa dem på plats i högskolans lokaler, bland annat i kårens eget rum.

Studenthälsan

Studenthälsan är till för dig som studerar vid Röda Korsets Högskola och alla besök är kostnadsfria.

Kontakta oss

 • utbadm@rkh.se svarar på frågor om registrering, Ladok och administration runt tentamen till exempel.
 • vfuadm@rkh.se svarar på administrativa frågor gällande verksamhetsförlagd utbildning (VFU) och på frågor runt VFU-placeringarna under utbildningen.
 • ic@rkh.se svarar på frågor om utbytesstudier
 • servicedesk@rkh.se svarar bland annat på IT-frågor och lokalfrågor

Följ med på campus!

Våra studenter Emma och Hanna guidar dig runt på Röda Korsets Högskola på Campus Flemingsberg.

Studenterna Emma och Hanna visar runt på högskolans campus

Vanliga frågor och svar om våra utbildningar

Ansökan, behörighet och VFU

Information om covid-19

Här finns den senaste informationen om högskolans hantering kring ställningstaganden om den rådande pandemin.

Informationen uppdateras löpande