Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Läs mer om kakor

Det här är Röda Korsets Högskola

I mer än 150 år har vi utbildat sjuksköterskor med kompetens och beredskap för globalt arbete.
I mer än 150 år har vi utbildat sjuksköterskor med kompetens och beredskap för globalt arbete.
Publicerad: 08 mar 2021
Lästid: ca

Röda Korsets Högskola grundades 1867 som den första icke-religiösa sjuksköterskeutbildningen i Sverige. Nu som då verkar högskolan enligt samma värdegrund som den internationella Röda Korset-rörelsen med fokus på global hälsa och global omvårdnad för de mest utsatta i kris och katastrof.

Profileringen mot utsatthet, mångfald, humanitet och globala perspektiv är central i högskolans forskning och utbildning.

Vision

Utbildning och forskning vid Röda Korsets Högskola ska möta framtidens globala utmaningar inom hälsa, vård och välfärd med särskilt fokus på utsatthet och ojämlikhet i vår omvärld.

Värdeord, ledord och grundprinciper

Högskolans värdeord är respekt, samarbete och tillit och ledorden för att uppnå önskade resultat vid högskolan är kraftsamling, kvalitet och globalitet.

Högskolans verksamhet vilar på internationella Röda Kors-rörelsens grundprinciper:

  • Humanitet
  • Opartiskhet
  • Neutralitet
  • Självständighet
  • Frivillighet
  • Enhet
  • Universalitet

Dessa principer innebär att förhindra och lindra mänskligt lidande, skydda liv och hälsa samt att värna om respekten för människovärdet.

Utbildar sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor

Varje termin startar 115 nya studenter den eftertraktade sjuksköterskeutbildningen vid Röda Korsets Högskola. Under tre år förbereds studenterna för vårdarbete både i Sverige och i andra länder.

Högskolan erbjuder även vidareutbildning genom fristående kurser och specialistsjuksköterskeprogram inom intensivvård, psykiatrisk vård och landets enda specialistprogram inom infektionsvård.

Forskning och samverkan

Röda Korsets Högskola bedriver aktuell forskning ur ett globalt perspektiv i ämnen såsom folkhälsovetenskap, omvårdnad, medicin och teknisk vetenskap.

Högskolan har lång erfarenhet av nära samverkan med både nationella och internationella aktörer. Vi samarbetar bland annat med Svenska Röda Korset, Region Stockholm, kommuner och andra lärosäten.

Ett exempel på samverkansprojekt inom forskning är uppbyggnaden av ett kompetenscenter för tortyr- och krigsskaderehabilitering. Detta sker i samarbete med Svenska Röda Korset.

Campus Flemingsberg

Högskolan har en inkluderande arbetsmiljö där studenterna finns representerade i arbetsgrupper som främjar utbildningens utveckling. Idag arbetar drygt 80 personer vid högskolan som har cirka 850 studenter.

Högskolan finns i nybyggda lokaler i Technology for Health-huset på Campus Flemingsberg i Stockholm. Här finns goda förutsättningar för en högskola med globalt fokus på utbildning och forskning inom hälsa och vård.