Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Läs mer om kakor

Det här är Röda Korsets Högskola

Med människan i centrum och utblick mot världen erbjuder vi ledande utbildning och forskning inom omvårdnad och hälsa.
Med människan i centrum och utblick mot världen erbjuder vi ledande utbildning och forskning inom omvårdnad och hälsa.
Publicerad: 08 mar 2021
Lästid: ca

Vision för Röda Korsets Högskola

Med människan i centrum och utblick mot världen erbjuder vi ledande utbildning och forskning inom omvårdnad och hälsa.

Unik profil inom utbildning, forskning och samverkan

Med människan i centrum och utblick mot världen är omvårdnad och hälsa i ett globalt perspektiv Röda Korsets Högskolas unika profil inom utbildning, forskning och samverkan. Högskolan verkar enligt Röda Korsets grundprinciper – Rödakorssjuksköterskor ska vara ambassadörer med en unik kompetens, yrkesskicklighet och yrkesstolthet samt förmåga att möta människor som är utsatta, sårbara och med många olika bakgrunder.

Utbildar sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor

Röda Korsets Högskola är en av Sveriges mest attraktiva högskolor inom sjuksköterskeutbildning och utbildar sedan 1867 högt ansedda och eftertraktade sjuksköterskor. Högskolan gör en stor samhällsnytta och examinerar årligen cirka 200 sjuksköterskor och 50 specialistsjuksköterskor inom intensivvård, infektionssjukvård och psykiatrisk vård. Dessutom bidrar vi till att öka kompetensen bland kliniska handledare inom den verksamhetsförlagda utbildningen genom att erbjuda uppdragsutbildning.

Hälsovetenskap i ett globalt perspektiv

Röda Korsets Högskola bedriver aktuell forskning inom hälsovetenskap i ett globalt perspektiv i en akademisk och stimulerande miljö. Det internationella perspektivet är närvarande och genomsyrar såväl utbildning som forskning på alla nivåer. Vi har dessutom lång erfarenhet av nära samverkan med både nationella och internationella aktörer.

Göra skillnad tillsammans

Vidare strävar vi efter att vara en kvalitetsdriven organisation och attraktiv arbetsgivare med en kreativ arbetsmiljö där våra medarbetare känner sig delaktiga.

Genom att vi tar ansvar, är i ständigt lärande, engagerade och ödmjuka gör vi skillnad tillsammans.

Röda Korset

Högskolans verksamhet vilar på internationella rödakorsrörelsens grundprinciper:

 • Humanitet
 • Opartiskhet
 • Neutralitet
 • Självständighet
 • Frivillighet
 • Enhet
 • Universalitet

Dessa principer innebär att förhindra och lindra mänskligt lidande, skydda liv och hälsa samt att värna om respekten för människovärdet.

Campus Flemingsberg

Högskolan är belägen i Technology for Health-huset på Campus Flemingsberg tillsammans med fem andra lärosäten. Det möjliggör ett brett och aktivt deltagande i ett levande campus och skapar naturliga mötesplatser med andra studenter på väg mot olika professioner. Studenter erbjuds en studiemiljö med framgångsrik pedagogik och professionellt stöd.

Fakta

 • Grundades 1867 som Röda Korsets sjuksköterskeskola
 • Huvudman är Stiftelsen Rödakorshemmet
 • 850 studenter
 • 70 medarbetare
 • Erbjuder utbildning inom sjuksköterskeprogrammet och specialistsjuksköterskeprogram inom infektionssjukvård, intensivvård och psykiatrisk vård
 • Röda Korsets Högskola bedriver forskning med forskningsinriktningen ”Hälsovetenskap i ett globalt perspektiv”

Vi har utbildat sjuksköterskor i över 150 år

Röda Korsets Högskola grundades 1867. Föreståndare var Emmy Rappe som hade utbildats av Florence Nightingale.

Läs mer om vår historia