Bli fadder åt en utbytesstudent

Du som funderar på att själv åka på utbyte får en inblick i vad som väntar. Dessutom är det meriterande att ha varit fadder vid ansökan om utlandsstudier.
Du som funderar på att själv åka på utbyte får en inblick i vad som väntar. Dessutom är det meriterande att ha varit fadder vid ansökan om utlandsstudier.
Publicerad: 08 mar 2021
Lästid: ca

Som fadder fungerar du som kontaktperson för en utbytesstudent. Varje utbytesstudent har i regel en fadder, vilket innebär att du har ansvar för att se till att vissa konkreta uppgifter blir gjorda, såsom att:

  • Mejla studenten innan ankomst och presentera dig.
  • Eventuellt möta personen vid ankomst (studenter från Europa). Studenter som kommer från länder utanför Europa har en taxi bokad till sitt boende eller skolan och möts först upp av fadder med material och information ifrån internationella kontoret.
  • Hjälpa studenten att boka uthämtning av E-tjänstkort samt följa med dit för att hämta ut det. OBS! Pass krävs.
  • Hjälpa studenten att boka tid för och följa med till Studenthälsan för MRSA-screening. OBS! Pass krävs.
  • Följ med utbytesstudenten till högskolan och till VFU-placering första dagen. Om inte faddrarna kan följa med första dagen, ska detta göras någon dag innan.
  • Hjälpa studenten att koppla upp sig på högskolans nätverk och visa hur Canvas fungerar.
  • Boka in och följa med till biblioteket på biblioteksintroduktion under studentens första vecka på Röda Korsets Högskola, när det passar enligt schema.
  • Visa var/hur SL-kort köps (studenter från Europa).
  • Visa var/hur kontantkort till mobilen köps.
  • Visa var närmaste mataffär ligger (och rekommendera vilka matbutiker som är lite billigare än andra, exempelvis hellre ICA Maxi än ICA Nära).
  • Ta med utbytesstudenten på sociala aktiviteter, t.ex. skridskor, filmkväll, träning, fika, gemensam middag med andra faddrar och studenter eller utekväll.
  • I övrigt innebär det att du fungerar som en kontaktperson, alltså någon som personen kan vända sig till om frågor uppstår.

Som fadder finns Internationella teamet tillgängligt för stöd. 

När du har genomfört ditt fadderskap så kommer du få ett digitalt intyg från Internationella kontoret. Detta intyg är meriterande när du själv söker utlandsstudier och utlandspraktik på Röda Korsets Högskola. På det stora hela är uppdraget en kul erfarenhet och något som verkligen uppskattas av våra utbytesstudenter. Ni faddrar utgör en viktig pusselbit i högskolans internationella verksamhet.

Anmäl ditt intresse!

I mitten/slutet på innevarande termin publicerar Internationella teamet information på Canvas om när du kan anmäla ditt intresse för fadderskap inför nästkommande termin. Du anmäler dig då genom att mejla till ic@rkh.se med information om ditt namn, termin, grupptillhörighet, mejl, telefonnummer och kort om varför du vill bli fadder. Om du önskar bli fadder till en student från ett specifikt land, ange gärna det i ansökan.

Då intresset för att bli fadder brukar vara stort använder vi oss av först-till-kvarn principen.