Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Läs mer om kakor

Frågor och svar om våra utbildningsprogram

Här har vi samlat svar på de vanligaste frågorna som rör ansökan till Röda Korsets Högskola och för dig som studerar på något av våra program.
Här har vi samlat svar på de vanligaste frågorna som rör ansökan till Röda Korsets Högskola och för dig som studerar på något av våra program.
Publicerad: 08 mar 2021
Lästid: ca

Sjuksköterskeprogrammet

Vad utmärker Sjuksköterskeprogrammet vid Röda Korsets Högskola?

– Vi har global omvårdnad som profilområde och vill förbereda dig på att bli en sjuksköterska med kompetens och beredskap att verka i och utveckla framtidens vård- och omsorgsverksamhet, såväl nationellt som internationellt.

Jag har frågor och funderingar kring Sjuksköterskeprogrammet – hur kommer jag i kontakt med er?

– Välkommen att kontakta studievägledaren: studievagledning@rkh.se, tel. 08-587 516 71 eller 08-587 516 17. Studierektor Inger Wallin Lundell: inger.wallin.lundell@rkh.se, tel. 08-587 516 49.

– Du som studerar på Röda Korsets Högskola har möjlighet att boka personliga besök hos studievägledaren.

När kan jag ansöka till sjuksköterskeprogrammet?

– Vi har antagning till sjuksköterskeprogrammet till både höst- och vårtermin. Ansökan gör du på www.antagning.se.  Där finns datum för sista ansökningsdag.

Vilken behörighet krävs för sjuksköterskeprogrammet?

Vad är reell kompetens och hur ansöker man om det?

Vad kan jag göra för att öka mina chanser att bli antagen?

– Om dina betyg (ditt meritvärde) inte räcker till för att bli antagen kan du öka dina möjligheter genom att skriva högskoleprovet. Det ges en gång per termin.

Var gör man VFU (verksamhetsförlagd utbildning /praktik)?

– Den verksamhetsförlagda utbildningen gör du på sjukhus, framför allt Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge och Solna och inom öppenvårdsmottagningar samt kommunal hälso- och sjukvård inom Stockholms län.

Var finns uppgifter om antagningsstatistik?

Kan jag läsa in behörigheten i Matte 2a/2b/2c eller Naturkunskap 2 samtidigt som jag studerar på termin 1 på sjuksköterskeprogrammet?

– Nej, det är inte möjligt då du måste vara grundläggande och särskilt behörig när du ansöker till sjuksköterskeprogrammet och senast till sista kompletteringsdag.

Kan Naturkunskap B/Naturkunskap 2 ersättas av andra kurser och vilka?

Hur kan jag byta studieort/högskola till Röda Korsets Högskola samt tillgodoräkna tidigare studier?

– Vid byte till Röda Korsets Högskola behöver du ansöka på nytt på www.antagning.se. Om/när du har blivit antagen kan du ansöka om tillgodoräknande av tidigare studier. Utbildningsplanerna mellan högskolorna skiljer sig åt.

– Det kan ta några veckor för oss att gå igenom din ansökan om tillgodoräknande. I väntan på det får du följa undervisning i bland annat rödakorskunskap och eventuellt mer för att sedan använda din första termin på Röda Korsets Högskola till att följa och examineras i de moduler som du inte beviljas tillgodoräknade för. Först efterföljande termin kan du få studera på högre termin utifrån ditt tillgodoräknande.

Kan jag arbeta extra under min utbildningstid till sjuksköterska?

– Sjuksköterskeprogrammet ges endast som heltidsstudier. Studierna är tidskrävande så du bör räkna med minst 40 timmars studier per vecka.

Jag har funktionsvariation och vill veta mer om det stöd för studier som Röda Korsets Högskola erbjuder. Hur gör jag?

– Studievägledaren är också samordnare för studenter med funktionsvariation. Mejla eller ring: studievagledning@rkh.se, tel. 08-587 516 71.

Specialistsjuksköterskeprogrammen

Vilka specialistsjuksköterskeprogram finns vid Röda Korsets Högskola?

– Röda Korsets Högskola erbjuder specialistsjuksköterskeprogram inom intensivvård, psykiatrisk vård och infektionssjukvård. 

Jag har frågor och funderingar kring specialistsjuksköterskeprogrammen – hur kommer jag i kontakt med er?

– Välkommen att kontakta studievägledaren: studievagledning@rkh.se, tel. 08-587 516 71 eller 08-587 516 17. Studierektor Inger Wallin Lundell: inger.wallin.lundell@rkh.se, tel. 08-587 516 49.

– Du kan även kontakta programansvarig:

När kan jag ansöka till specialistsjuksköterskeprogram?

– Vi har antagning till specialistsjuksköterskeprogrammen en gång om året till höstterminen. Ansökan gör du genom www.antagning.se. Där finns även datum för sista ansökningsdag.

Vilken behörighet krävs för specialistprogrammen?

– Behörighetskraven finns beskrivna för respektive program:

Jag har funktionsvariation och vill veta mer om det stöd för studier vid specialistprogrammen som Röda Korsets Högskola erbjuder. Hur gör jag?

– Studievägledaren är också samordnare för studenter med funktionsvariation. Mejla eller ring: studievagledning@rkh.se, tel. 08-587 516 71.