Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Läs mer om kakor

Kilimanjaro Christian Medical University College

Röda Korsets Högskola har ett mångårigt samarbete med Kilimanjaro Christian Medical University College (KCMUCo) i Moshi och dess sjuksköterskeutbildning.
Röda Korsets Högskola har ett mångårigt samarbete med Kilimanjaro Christian Medical University College (KCMUCo) i Moshi och dess sjuksköterskeutbildning.
Publicerad: 08 mar 2021
Lästid: ca

​Röda Korsets Högskola har bland annat deltagit i arbetet med att starta en kandidatutbildning på sjuksköterskeprogrammet vid högskolan. Kilimanjaro Christian Medical University College (KCMUCo) är affilierat med Tumaini University.

Högskolan ligger i anslutning till Kilimanjaro Christian Medical Centre som är ett av Tanzanias fyra remissjukhus med fler än 450 sängplatser.

Moshi är en stad med knappt 200 000 invånare belägen i Kilimanjaroregionen i nordöstra Tanzania, cirka en timmes bilfärd från den internationella flygplatsen Kilimanjaro international airport.

Dina studier på KCMUCo

Du gör modulen VIL/VFU inom kvinnors och barns hälsa på Kilimanjaro Christian Medical Centre (KCMUCo). Den VFU som du kommer att ha i Tanzania kan se rätt annorlunda ut än i Sverige. 

 • Du kommer inte att ha en specifik handledare under dina studier, utan kommer att tilldelas en ansvarig person beroende på plats och dag. Personalen är ofta underbemannad och därför får du som student vara beredd på att ta stort eget ansvar för ditt lärande.
 • På grund av språkhinder kommer du som student inte att kunna vara lika delaktig och ha patientkontakt på samma sätt som hemma. Detta innebär att din roll under VFU:n kommer att vara mer observerande.
 • I vissa fall, när personalbristen har varit stor, har studenter ombetts att själva ta över mer eller mindre avancerade fall. Det är viktigt att du som student är medveten om dina egna begränsningar, din roll som student och ditt ansvar under VFU:n och säger nej när du inte är redo för vissa typer av uppgifter. 

Språk

Tanzanias officiella språk är swahili, men engelska är undervisningsspråk inom den högre utbildningen. Detta betyder att även om du kan kommunicera med sjuksköterskestudenter, lärare och sjukhuspersonal på engelska så är det i många sammanhang, exempelvis i kontakter med patienter, inte möjligt. Du som ska studera här rekommenderas därför starkt att lära dig lite swahili innan avresa. Även om du inte lär dig tillräckligt för att kommunicera, kan en hälsningsfras eller ett par ord göra stor skillnad i kontakten med människor. 

Se filmen om samarbete med Kilimanjaro Christian Medical University College i Moshi, Tanzania

Praktisk information

Brev med inbjudan från KCMUCo och studieintyg från Röda Korsets Högskola

 1. Du kommer att bli ombedd att e-posta ditt passnummer till Röda Korsets Högskolas internationella kontor då det behövs för ditt inbjudningsbrev från KCMUCo. Detta görs i god tid före avresa.
 2. KCMUCo e-postar inbjudningsbrevet till internationella kontoret på Röda Korsets Högskola som skickar det vidare till dig. Du får även ett intyg från Röda Korsets Högskola på att du studerar här. Båda intygen/breven använder du för att söka studentvisum online till Tanzania.
 3. KCMUCO har ett internationellt kontor: International Collaboration Office at KCMUCo som du når via mailadressen kcmcinternational@gmail.com. Det är till detta kontor du meddelar dina exakta ankomst- och avresedatum för att få boende på campus. Du kan även få hjälp att organisera hämtning (mot avgift) från Kilimanajro International airport vid ankomst.
 4. Kom ihåg att skriva till KCMUCo:s internatinella kontor även några dagar före din ankomst för att påminna om den.
 5. Vid ankomst till KCMUCo kommer du att få betala registreringsavgift på KCMUCo:s internationella kontor samt kostnaden för boendet i amerikanska dollar.  

Visum

Du ska ansöka om studentvisum online, före din avresa, på Tanzanias ambassads hemsida.

OBS! Kom ihåg att den här informationen endast gäller om du har svenskt medborgarskap. Om du har annat medborgarskap ansvarar du själv för att ta reda på om du behöver en annan typ av visum och vad som krävs för att ansöka. IC hjälper gärna till med dokumentation som du kan tänkas behöva. Det är också viktigt att du är ute i god tid om du behöver ansöka om visum då det kan vara en utdragen process. Röda Korsets Högskola ansvarar inte för att visumet färdigställs i tid.

Kostnader 

 • Flyg: Du bekostar själv flygbiljetterna.
 • Visum: Du betalar själv ditt studentvisum på cirka 50 USD.
 • Boende: Du bekostar själv boendet på högskoleområdet. Kostnaden för detta är 150 USD för fyraveckor. Du bör även ta med dig 10 USD i deposition for nyckeln till ditt boende på KCMCo.
 • Registreringsavgift: RKH betalar registreringsavgiften på 200 USD (du får dessa av RKH på ditt konto innan utlandsstudierna och du tar med dig dessa till KCMUCo)
 • Försäkring: Du omfattas av högskolans tjänstereseförsäkring under din studieperiod samt av en allmän ansvarsförsäkring, en så kallad general liability-försäkring under din VFU. Du är själv ansvarig för att läsa igenom vad försäkringarna innefattar.
 • Övrigt: Du betalar övriga kostnader förenade med utlandsstudierna själv, såsom vaccinationer, lokal transport och matkostnader.

För att få pengar för registreringsavgiften från Röda Korsets Högskola måste du fylla i en blankett för ansökan om ekonomisk ersättning och mejla den till ic@rkh.se. Därefter hanteras din ansökan vid ekonomiavdelningen och du får en utbetalning till dina i blanketten angivna kontouppgifter (normalt dröjer det mellan en och två veckor innan du får dina pengar, med undantag för fördröjningar under semestertider).

Du får med dig egen skyddsutrustning från RKH och det är krav på att denna används för att minska risken för smitta. På sjukhusen i Tanzania råder ofta stor brist på skyddsutrustning men även om det kan kännas obekvämt att du som student har mer utrustning än den lokala personalen, är det viktigt att du inte kompromissar med din säkerhet. 

Boende

Du bor i delat rum i ett hus på "doctors compund" på KCMUCo campus, där du delar faciliteter med andra gäststudenter som bor i samma hus. Elektricitet finns men avbrott är vanligt förekommande.

Ankomst

Du skall som beskrivits ovan i god tid före dina utlandsstudier meddela KCMUCo:s internationella kontor och de lokala kontaktpersonerna dina exakta datum för ankomst och vistelse på KCMUCo. Se även till att påminna om din ankomst någon vecka innan avresa och fråga om praktisk information, såsom var du ska plocka upp nyckeln till boendet och vem som kommer att möta upp dig.

Det lättaste sättet att resa till Moshi är att flyga till Kilimanjaro International Airport. Om du vill få transporten från flygplatsen till högskolan ordnad kan du kontakta KCMUCo via kcmcinternational@gmail.com och boka genom dem. Detta innebär en kostnad om cirka 60 USD. Annars finns möjligheten att ta taxi från flygplatsen.

Vid ankomst ska du registrera dig på International Collaboration Office på campus. Där betalar du boende- och registreringsavgift. Du får även en rundvandring på sjukhuset. 

Kontakt

Kontaktuppgifter hittar du på ditt Learning agreement när du har blivit antagen. För praktiska frågor och arrangemang kontakta International Collaboration Office at KCMUCo på kcmcinternational@gmail.com