Att studera till psykiatrisjuksköterska

Information för dig som funderar på vidareutbildning till specialistsjuksköterska inom psykiatrisk vård och vill studera vid Röda Korsets Högskola.
Information för dig som funderar på vidareutbildning till specialistsjuksköterska inom psykiatrisk vård och vill studera vid Röda Korsets Högskola.
Publicerad: 04 jan 2023
Lästid: ca

Är du en färdigutbildad sjuksköterska som funderar på vidareutbildning till specialistsjuksköterska inom psykiatri? Här får du en introduktion till hur det är att studera vårt specialistsjuksköterskeprogram som utbildar dig till psykiatrisjuksköterska.

Hur är det att studera till psykiatrisjuksköterska vid Röda Korsets Högskola?

Specialistsjuksköterskeprogrammet i psykiatrisk vård vid Röda Korsets Högskola ges på halvfart under två år. Utbildningen är inriktad på att ge studenterna tillämpning och verktyg inom psykiatri genom exempelvis fördjupning inom psykofarmakologi, psykoedukation och omvårdsbehandling. Med tanke på att ny kunskap hela tiden delas inom psykiatrin har du som student möjlighet att ta fram de senaste rönen som ska kunna användas i dina studier och på kommande arbetsplatser.

Utbildningen är uppbyggd av professionskurser där du får fördjupas inom ett ämne du bekantat dig med som sjuksköterska, och därmed fått specifika frågeställningar om. Du utvecklas professionellt utifrån specifik psykiatrisk evidensbaserad metodik, psykopedagogiska interventioner och omvårdnadsinterventioner. Du får lära dig om psykiatrisk vård och specialistsjuksköterskans roll ur ett bredare samhällsperspektiv, där du också får utveckla ditt ledarskap och träna dig inom handledning både mot studenter och inom omvårdnad.

Utbildningen är uppdelad utifrån de områden som innefattas av psykiatrisk vård. Du utbildar dig inom läkemedel, dokumentation, psykiatrisk omvårdnad och professionell handledning både teoretiskt och praktiskt genom grupparbeten och examinationer.

Flera av kurserna består delvis eller helt av verksamhetsintegrerat lärande (VIL). Där du får en fördjupning i att praktiskt arbeta med personer som utifrån sin psykiatriska hälsoproblematik som har komplexa vårdbehov i olika vårdkontext. När du studerar till psykiatrisjuksköterska är ges du ökade praktiska färdigheter och reell kompetens för att du ska känna dig hemma och agera i den nya rollen som specialistsjuksköterska.

Studietakt på halvfart gör det möjligt för dig att fortsätta arbeta under din studietid

Studietakten på 60 högskolepoäng på halvfart gör det möjligt för dig att fortsätta arbeta under programmet. Båda våra studenter Dudley Sanchez och Temor Bakoev arbetade 80 procent under studietiden men understryker att det är viktigt att “Planera din studietid väl!”. Det är utmanande att studera till en magisterexamen säger Riina Salkia Creutzer, som är färdigutbildad psykiatrisjuksköterska:

– Men väljer man rätt ämne blir det intressant och viktigt. Jag valde barn som närstående vilket redan var ett ämne som intresserade mig och som jag kommer ha nytta av.