”Jag hade sikte på Tanzania redan när jag sökte”

Saga Soldén går sista året på Sjuksköterskeprogrammet och har som långsiktig plan att bli barnmorska och jobba utanför Sverige. Här berättar Saga om sitt spännande utbyte.
Saga Soldén går sista året på Sjuksköterskeprogrammet och har som långsiktig plan att bli barnmorska och jobba utanför Sverige. Här berättar Saga om sitt spännande utbyte.
Publicerad: 12 mar 2021
Lästid: ca

Hur kom det sig att du hamnade på Sjuksköterskeprogrammet?

– Jag valde att plugga till sjuksköterska för att jag i framtiden vill bli barnmorska och då behövs först en sjuksköterskeutbildning. När jag påbörjade programmet hade jag ingen tidigare vårderfarenhet. Min plan har alltid varit att arbeta internationellt och därför var Röda Korsets Högskolas globala inriktning något som lockade. Jag hade dessutom bekanta som gått på skolan och varit väldigt nöjda. Under utbildningen har jag varit i väg på en fältstudie i Berlin och gjort praktik i Tanzania. Hade det inte varit för Covid hade jag även varit på utbyte i London under tre månader.

Kan du berätta lite mer om ditt utbyte i Tanzania?

– Jag gjorde min kvinnor och barn-praktik på Kilimanjaro Christian Medical Centre (KCMC) i staden Moshi i Tanzania. Praktiken var fyra veckor lång och ägde rum under termin fyra.
KCMC är ett relativt stort sjukhus med ett intilliggande universitet, Kilimanjaro Medical University College. Förutom jag fanns vid tillfället cirka 90 andra utbytesstudenter från olika delar av världen.
– Jag hörde talas om möjligheten att åka till Tanzania redan när jag sökte till RKH och det var något jag verkligen hade siktet inställt på. Jag såg det som en möjlighet att få uppleva en annan vårdkultur och få se hur det ser ut på sjukhus i andra delar av världen. Att vi fick dessutom fick möjlighet att vara med på en förlossningsavdelning, var såklart jättespännande för mig som vill bli barnmorska!

Väl på plats, hur kunde en vanlig dag se ut?

– Dagen började med att vi studenter åt frukost tillsammans på ett café intill sjukhuset, för att sedan starta dagen på sjukhuset klockan 8. Varje vecka var vi på en ny avdelning – exempelvis förlossningsavdelningen, pediatrisk avdelning och obstetrisk avdelning. Vi hade ingen fast handledare som man brukar ha på praktik i Sverige, men det var lätt att hitta sjuksköterskor som var villiga att visa runt och förklara. Dessutom fanns studenter från den lokala sjuksköterskeutbildningen som vi kunde gå med och lära av. Dagarna på sjukhuset bestod främst av observation. Det fanns möjlighet att utföra praktiska moment, men på grund av språkbarriären och skillnaderna i rutiner, valde jag främst att observera. Under veckorna hölls även en hel del föreläsningar vi kunde gå på. Utöver praktiken fanns det mycket roligt att se och göra i och omkring Moshi!

”Att få möjlighet att praktisera på en förlossningsavdelning var jättespännande för mig som vill bli barnmorska!”

– Saga Soldén

Vilka var de största utmaningarna? Vad var mest inspirerande?

– En utmaning var språket. Eftersom de flesta patienter talade swahili var det svårt att kommunicera. Jag såg även en hel del jobbiga saker som jag inte är van vid från hemma. Det kunde handla om situationer där omvårdnaden och vården var bristande. Det fanns även andra sjukdomar än de vi är vana vid att jobba med här i Sverige.
– Det som var mest inspirerande för mig var att vara på förlossningen. De jobbade väldigt annorlunda än på förlossningen i Sverige och kvinnorna föder till exempel helt utan smärtlindring. Det var otroligt häftigt att få vara med och många av barnmorskorna var enormt inspirerande och duktiga.

Vilka är de största skillnaderna mot att jobba med vård i Sverige?

– I Sverige har vi bättre förutsättningar för god vård, dels i form av resurser och utvecklad teknik, och även på grund av ett mer strukturerat system. En stor skillnad är även att vården i Tanzania handlar mycket om pengar. Ingen patient får vård utan att först betala och alla har därför inte råd att få vård. Det finns även olika standard på vården utifrån hur mycket du betalar.

Har du några tips till någon som ska iväg på utbyte?

– Jag tycker att skolan hade bra information och förberedde oss väldigt väl innan vi åkte iväg. Men jag kan tipsa om att börja i ganska god tid med förberedelserna. Det var egentligen inte så krångligt men ändå en hel del att fixa med och förbereda. Och om man ska till Tanzania kan jag rekommendera att först vara fadder för utbytesstudenterna som kommer till Sverige från Kilimanjaro Medical University College varje år. Jag var först fadder och det var väldigt roligt att lära känna studenterna. Extra kul var det att sedan träffa dem i Tanzania när jag kom dit!

Namn: Saga Soldén
Ålder: 24 år
Gör: Går sista året på Sjuksköterskeutbildningen vid Röda Korsets Högskola