
Att ordna inför VFU
Att ordna inför VFU
Här hittar du praktisk information som rör VFU: KLiPP, adressuppgifter och mailadress i LADOK, kontakt med din VFU-placering, namnskylt, JoBSH och E-tjänstekort, hälsodeklaration och studieuppehåll.
Publicerad:
Lästid: min
Studerandeprocessen vid VFU
Läs mer
Studerandeprocessen visar vem som ansvarar för vad under VFU/VIL, för att underlätta för studenter, lärare och handledare. Du hittar också dokument och länkar för vidare vägledning.
JoBSH och E-tjänstekort
Läs mer
Vänligen läs informationen i nedan länkar kring E-tjänstekort, JoBSH och övrig information noggrant:
- E-tjänstekort för student
- Information om JoBSH
- Region Stockholm informerar om Verksamhetsintegrerat lärande
JoBSH är en grundläggande webbutbildning i journalhantering, bemötande, sekretess och hygien. Kursen riktar sig till samtliga studenter som ska inleda sin VFU. JoBSH är obligatorisk för samtliga studenter att genomföra för att tillhandahålla ett E-tjänstekort.
E-tjänstekortet innehåller information om din tjänsteidentitet och kan användas för säker inloggning på datorer samt inloggning till journalsystem och administrativa system under VFU. Om du redan har ett e-tjänstekort med foto utfärdat av Stockholms läns landsting behöver du inte ordna ett nytt kort.
Men du behöver ändå genomföra JoBSH för att tillgodogöra dig kunskaperna kring journalhantering, bemötande, sekretess och hygien. Beslutet om eTjänstekort är taget i Landstingsfullmäktige (SPP 1073) och är baserat på:
- Krav från Datainspektionen
- Nationella IT-strategin
- Den nya patientdatalagen
Viktigt att JoBSH genomförs så snart som möjligt i termin 1- och att du hämtar ut ditt E-tjänstekort senast 3 månader efter godkänt resultat. E-tjänstekort-beställningen som går iväg automatiskt efter godkänt resultat i JoBSH ligger kvar 3 månader och sedan makuleras den.
Till JoBSH loggar du in med ditt RKH-konto
- Länk till JoBSH
- För frågor eller eventuella problem med inloggning i JoBSH vänligen kontakta servicedesk@rkh.se
- Frågor eller eventuella problem kring utbildningen JoBSH vänligen kontakta lartorget.hsf@regionstockholm.se
- Vid frågor ang ditt E-tjänstekort vänligen mejla vfuadm@rkh.se
OBS! Det är alltid AKA/studentansvarig som aktiverar ditt E-tjänstekort på respektive avdelning strax innan VFU-start.
Hälsodeklaration
Läs mer
Sedan våren 2018 är kraven för hälsodeklarationen skärpta och gäller studenter som ska ut på verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Syftet är att förhindra smittspridning. Studenter som ska ut i VFU ska därför, precis som all vårdpersonal, fylla i och lämna in en hälsodeklaration digitalt (du loggar in med ditt personnummer) och i förekommande fall genomgå en hälsoundersökning. Hälsoundersökning kan vara exempelvis uteslutande av TB, MRSA screening, vaccination eller läkarbesök. Läs mer om detta i Canvas.
Du hittar länk till hälsodeklaration och information kring detta på Canvas:
Utdrag ur belastningsregistret
Läs mer
Utdrag ur belastningsregistret kan begäras inför vissa VFU/VIL-placeringar där det förekommer kontakt med barn och även tex inom äldreomsorg. Observera att barn som patienter kan förekomma inom fler typer av placeringar tex akutsjukvård.
Det innebär att samtliga studenter i sjuksköterskeprogrammet och specialistprogrammen behöver kunna visa upp ett giltigt utdrag från polismyndighetens belastningsregister innan eller vid VFU-kursens start.
Det utdrag som avses är "utdrag för arbete med barn i annan verksamhet än skola och barnomsorg". De belastningar som kan förekomma är endast grova brott som regelverket bedömt vara diskvalificerande för arbete med barn och andra sårbara grupper.
Begär ditt utdrag från belastningsregistret här: Barn i annan verksamhet, e-tjänst | Polismyndigheten (polisen.se)
Registerutdraget är giltigt i ett år efter utfärdandedatumet. Handläggningstiden kan vara upp till två veckor från det att Polismyndigheten tagit emot en fullständig ansökan tills de skickar utdraget. Handläggningstiden kan variera beroende på hur många som begär utdrag. Vår rekommendation är att du begär utdraget så snart som möjligt så har du det klart inför höstens VFU-placeringar.
Särskild rutin att följa för studenter i termin 4 och specialistprogrammet inriktning psykiatrisk vård som genomför sin VFU på Barn och Ungdomspsykiatri (BUP).
Kravet gäller från och med höstterminen 2024 och omfattar alla former av verksamhets integrerat lärande inom BUP.
Studenten skall för att kunna påbörja sin VIL, skicka utdraget antingen digitalt eller i pappersform till:
Digitalt utdrag skickas som pdf via e-post från din digitala brevlåda till e-post:
bup.hr.slso@regionstockholm.se
Utdrag i pappersform skickas i original till postadress: BUP Stockholm, HR-administration, Lokalt verksamhetsstöd, Box 17222, 104 62 Stockholm
- För mer information, vänligen läs: Anvisning Utdrag (pdf)
Särskild rutin för er studenter som skall utföra VFU/VIL inom Tema Akut och Reparativ medicin, OOS, på Karolinska Universitetssjukhuset.
Digitalt utdrag skickas som PDF via e-post från din digitala brevlåda till e-post: akaoos.karolinska@regionstockholm.se
Utdrag i pappersform skickas i original till postadress:
Tema ARM OOS
Linda Axelsson C/O Henrietta Stridsman Möller
Akademiska stråket 14
F2-80 Tema ARM, OO Solna
171 76 STOCKHOLM
- För mer information, vänligen läs: Student inom tema ARM OOS
Adressuppgifter och mailadress i LADOK
Läs mer
Kom ihåg att uppdatera din postadress och mejladress genom att maila till vfuadm@rkh.se och i Ladok om du har flyttat eller bytt mejladress.
Har du en tillfällig adress kan du också uppge detta till vfuadm@rkh.se och i Ladok.
KliPP
Läs mer
KLiPP är Region Stockholms webbaserade kliniska placeringsprogram för verksamhetsförlagda utbildningsplatser. Där finns tidigare och nuvarande VFU-placeringar inom Region Stockholm, information om kontaktpersoner till VFU-platsen, adress, e-postadress och telefonnummer mm.
När vi har fördelat VFU-platserna kan du som har fått en VFU-placering inom Region Stockholm se din placering i KliPP.
För dig som får en placering inom kommunen (exempelvis vård och omsorgboende) kommer ditt förslag på VFU-placering att mejlas till dig. Se till att din mejladress är rätt i Ladok.
Vi meddelar er alla när förslag på VFU-platserna är klara- ambitionen är att alla som går ut först på terminen får sina förslag innan jul/sommaren. Resten får sina förslag under terminens gång.
För att logga in i KLIPP, använd din mejladress som användarnamn och lösenordet bytut (byt sedan ut detta lösenord när du loggar in första gången) - se manual nedan där ni även hittar länken till KliPP.
Vid eventuella frågor kring KliPP, vänligen mejla oss på vfuadm@rkh.se så hjälper vi er vidare.
Kontakta din VFU-placering
Läs mer
Ta kontakt med din VFU-placering senast två veckor innan VFU-start för mer information om schema med mera.
Namnskylt
Läs mer
Namnskylt delas ut första veckorna inför första VFU-placering av kursansvarig. Behöver du en ny namnskylt kan du köpa en för 100 kronor. Kontakta servicedesk@rkh.se för att beställa namnskylten.
Studieuppehåll
Läs mer
Vid funderingar på studieuppehåll vänligen kontakta snarast studievägledare på studievagledning@rkh.se. Observera att du behöver meddela eventuellt uppehåll senast tre veckor innan VFU-start, detta för att vi inte ska behöva betala för platser som sedan inte utnyttjas och som kan gå till andra studenter som kan sakna platser.