”Utlandspraktiken har gett mig nya perspektiv på omvårdnad”

Här berättar studenten Jenna Kandell om sin praktik i Tanzania.
Här berättar studenten Jenna Kandell om sin praktik i Tanzania.
Publicerad: 26 jan 2024
Lästid: ca

Som en del av sin utbildning genomförde Jenna Kandell sin VFU inom kvinnor och barn i Moshi, Tanzania. Här berättar hon om sina upplevelser under praktiken.

Kan du berätta lite om din praktik i Tanzania?

– Jag genomförde min VFU inom kvinnor och barn på Kilimanjaro Christian Medical Center (KCMC) i staden Moshi, Tanzania. Praktiken på KCMC sträckte sig över fyra veckor där de två första veckorna spenderades på förlossningsavdelningen och de två sista på barnavdelningen- samt neonatalavdelningen. Under tiden på förlossningsavdelningen fick vi vara med på fyra förlossningar och ett kejsarsnitt, vilket var mycket lärorikt och spännande.

Hur såg en vanlig dag ut?

– Vi var bosatta i ett villaområde för sjuksköterske- och lärarstudenter som låg cirka tio minuters promenad från sjukhuset (KMCM). Där fanns det en stor vacker trädgård med många exotiska växter, exempelvis bananplantor. Väl på plats vid sjukhuset inleddes varje arbetsdag med bön och sång i kyrkan som låg placerad på gården utanför sjukhuset. Inne i sjukhuset kunde ofta tio patientsängar vara placerade i samma sal där vi också genomförde sjuksköterskeronderna.

Vilka var de största skillnaderna som du upplevde mot att jobba med vård i Sverige?

– En märkbar skillnad var tillgången till medicinsk utrustning och hygienartiklar jämfört med sjukhus i Sverige. Det fanns exempelvis ofta inte någon tvål på förlossningsavdelningen och på neonatalavdelningen fanns det endast en CPAP-maskin. Effekten av detta var hemskt nog att barn som behövde en sådan inte alltid hade möjligheten att få en. Vidare påverkades vården även av patienternas ekonomiska resurser då många vårdformer krävde att personen betalade höga summor pengar om man inte hade en vårdförsäkring. Mer övergripande så reste vi till Tanzania under oktober månad, vilket är under landets torrperiod. Det ledde bland annat till strömavbrott vilket gjorde att vi fick tända ljus och laga mat på gasspisen, vilket även det var en upplevelse.

Vad tar du med dig mest från din praktik i Tanzania?

– Jag upplevde alltid en mycket varm och familjär stämning mellan patienter och vårdgivare, vilket är något som jag själv vill försöka ta med mig i mitt arbete inom vården i framtiden. Praktiken har även gett mig helt nya perspektiv på omvårdnad och hur det kan se ut i en annan del av världen.

Har du något annat du vill lägga till om din tid i Tanzania?

– Då vi praktiserade fyra dagar i veckan fanns det även tid till att upptäcka Tanzania och besöka platser som Materuni Waterfalls och nationalparken Ngorongoro som tillhör Afrikas sju underverk. Det var helt makalöst! Jag är extremt tacksam över att jag fick möjligheten att resa till Tanzania. Jag har genom mina utlandsstudier fått vara med om så många fantastiska och lärorika upplevelser!