Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Läs mer om kakor

Behörighet och kompetens

För att antas till sjuksköterskeprogrammet måste du ha rätt förkunskaper. Dessa finns beskrivna i de tillträdesregler som ingår i Högskoleförordningen samt i Högskoleverkets föreskrifter.
För att antas till sjuksköterskeprogrammet måste du ha rätt förkunskaper. Dessa finns beskrivna i de tillträdesregler som ingår i Högskoleförordningen samt i Högskoleverkets föreskrifter.
Publicerad: 08 mar 2021
Lästid: ca

Grundläggande behörighet | Särskild behörighet | Reell kompetens

Grundläggande behörighet

Grundläggande behörighet krävs för alla högskoleutbildningar. De grundläggande behörighetskraven kan uppfyllas genom gymnasieskolans nationella program, äldre gymnasieutbildningar, gymnasial vuxenutbildning, utländsk gymnasieutbildning, och folkhögskola.

Särskild behörighet

Den särskilda behörigheten till sjuksköterskeprogrammet är
Områdesbehörighet 16: Ma B, Nk B (alt Fy A, Ke A, Bi A) och Sh A
eller
Områdesbehörighet 14A: Ma 2a/2b/2c, Nk 2 (alt Bi 1, Fy 1a/1b1/1b2, Ke 1) och Sh 1b / 1a1+1a2.

Naturkunskap B kan också ersättas med motsvarande kurser i vård- och omsorgsprogrammet.

Mer information om behörigheter och vad som gäller kan du läsa om under rubriken "Om studier" på www.studera.nu.

Reell kompetens

Om du ansöker till program vid Röda Korsets Högskola men saknar betyg i en kurs som krävs för grundläggande eller särskild behörighet, finns möjligheten att ansöka om reell kompetens. Det kan du göra om du på annat sätt har inhämtat kunskap och kompetens som du bedömer kan motsvara den kurs du saknar för att vara grundläggande eller särskilt behörig. Exempelvis skulle arbete eller studier i engelskspråkigt land kunna bedömas motsvara kurs i engelska. Också universitets- och högskolekurser kan ingå i bedömning av reell kompetens.

Uppfyllda behörighetskrav ger goda förutsättningar för studenten att klara studierna. Om du till exempel inte har godkänt betyg i Matte 2 a/b eller c och inte har underlag på att du har kunskaper som motsvarar denna kurs kommer du inte att beviljas reell kompetens för antagning till vårt sjuksköterskeprogram.

Bedömningen görs utifrån det underlag som du skickar in till www.antagning.se. Du ska i din ansökan om reell kompetens beskriva dina kunskaper och styrka dem med intyg eller annat underlag.

På antagning.se kan du också läsa mer om hur du ansöker om reell kompetens.

För att din ansökan om reell kompetens ska behandlas måste du ha valt Röda Korsets Högskola i 1:a till 3:e prioritet. Din ansökan ska ha inkommit senast sista ansökningsdag. Vi lämnar inte förhandsbesked. Beslut lämnas genom antagningsbesked från www.antagning.se

Då det är fler sökande än antal studieplatser till sjuksköterskeprogrammet måste du ha ett meritvärde genom betyg från gymnasiet, resultat från högskoleprov eller omdöme från folkhögskola att konkurrera om platserna.

Röda Korsets Högskola tillämpar rekommendation om bedömning av reell kompetens för grundläggande behörighet från Sveriges universitets- och högskoleförbund.