Att studera till sjuksköterska

Att studera till sjuksköterska på Röda Korsets Högskola är både utmanande och intressant.
Att studera till sjuksköterska på Röda Korsets Högskola är både utmanande och intressant.
Publicerad: 04 jan 2023
Lästid: ca

Att gå vår sjuksköterskeutbildning är både utmanande och intressant. Det är en varierande utbildning inom omvårdnad och hälsa som med sitt globala perspektiv öppnar många dörrar för framtiden.

Hur är det att studera till sjuksköterska vid Röda Korsets Högskola?

Sjuksköterskeprogrammet är en tre år lång utbildning med fokus på omvårdnad och hälsa. Just ordet omvårdnad är närmast synonymt med sjuksköterska. Studietempot är högt och vi förser våra studenter med familjära och inkluderade miljöer för att alla ska nå studiemålen på allra bästa sätt. “Det har varit bra för mig att inse att jag inte behöver prestera för att vara bäst”, säger Corinne Gunnarsson. “Utan istället jobba mot att bli en bra sjuksköterska.”

“Man måste plugga mycket, men det är roligt”, säger sjuksköterskestudenten Saga Soldén vars favoritkurs var anatomikurserna som är bland de mer krävande kurserna med många detaljer. Att vara väl förberedd inför föreläsningarna är en stor fördel för att kunna ta till sig så mycket som möjligt.

Internationellt utbyte när du pluggar till sjuksköterska

Tack vare våra internationella samarbeten om studentutbyte går det att studera utomlands.

“Jag skulle tipsa alla om att åka på utbyte”, säger Saga som var i Tanzania under en del av sin studietid. “Det är jättespännande att få uppleva en annan vårdkultur!”

Som sjuksköterskestudent lär du dig med Röda Kors-rörelsens värdegrund som bas att arbeta med utsatta människor i alla delar av samhället, både i Sverige och utomlands.

Utöver föreläsningar består en tredjedel av utbildningen av verksamhetsintegrerat lärande såsom klinisk praktik och klinisk träning då studenterna får applicera sig av den teori de har lärt sig i det verkliga livet. Du får träna på saker som hur man sätter nålar och gör PVK innan det måste göras på patienter när du står på egna ben som en färdigutbildad sjuksköterska. Men man är aldrig färdigutbildad, säger Viktoria Mrebt som praktiserade på en geriatrisk avdelning.

"Även sjuksköterskor har som arbetat i över 20 år befinner sig i en lärandeprocess varje dag. Det är viktigt att veta då det kan kännas lite överväldigande att sjuksköterskestudenter ska lära sig allt på tre år. Efter utbildningen kommer du inte att kunna allt och det är okej. Det viktiga är att du vet var du ska hämta informationen."