”Jag lär mig hur oersättliga sjuksköterskor är”

Corinne Gunnarsson flyttade 60 mil för att gå Sjuksköterskeprogrammet. Farmor, pappa och syster har jobbat inom Röda Korset – valet av skola var enkelt.
Corinne Gunnarsson flyttade 60 mil för att gå Sjuksköterskeprogrammet. Farmor, pappa och syster har jobbat inom Röda Korset – valet av skola var enkelt.
Publicerad: 05 mar 2021
Lästid: ca

Varför valde du att utbilda dig till sjuksköterska?

– När jag gick i fyran fick vi rita bilder på vad vi ville jobba med när vi blev äldre. Jag ritade en teckning på mig själv som hjärnkirurg. Sedan dess har intresset för vården bara växt. Redan när jag valde vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet var målet att plugga vidare till sjuksköterska. 

Varför valde du just Röda Korsets Högskola?

– Jag visste nästan omgående att jag ville utbilda mig vid Röda Korsets Högskola. Min farmor arbetade som utbildare inom Svenska Röda Korset. Hon jobbade även på second hand-verksamheten Kupan – dit jag fick följa med som liten. Därefter började min pappa jobba inom Röda Korset och även min syster. Jag själv har även varit volontär inom Röda Korsets Ungdomsförening. 

– Röda Korset har i princip genomsyrat mitt liv. Det känns bra att få vara en del av världens största humanitära nätverk och deras värderingar.

Vilka förväntningar hade du innan? Stämde dessa med verkligheten?

– Jag tänkte att det skulle bli tufft, men inte i den utsträckningen som det har varit. Första dagen satt jag livrädd och undrade varför jag flyttat nästan 60 mil. Det kändes verkligen som att det aldrig skulle gå, men på något sätt har det gjort det ändå. 

– Jag är van vid att sträva efter högsta betyg och det var en omställning att inte känna mig som den ”smarta och duktiga” längre. Men det är okej nu. Det har varit bra för mig att inse att jag inte behöver prestera för att vara bäst – utan istället jobba mot att bli en bra sjuksköterska. 

Vad är det bästa med utbildningen?

– Det bästa är allt jag får lära mig om professionen. Vilket otroligt viktigt yrke det är och hur oersättliga vi är. Jag är även tacksam över alla fantastiska människor jag lärt känna. – Vi har mycket verksamhetsförlagd utbildning vilket är otroligt bra. Eftersom vi har placeringar inom olika områden kan du själv känna efter vad som passar dig.

”Det känns bra att få vara en del av världens största humanitära nätverk”

– Corinne Gunnarsson

Är det något som har förvånat dig?

– Jag hade aldrig trott att jag skulle tycka om eller passa inom psykiatrin. Men när jag kom ut på den verksamhetsförlagda utbildningen fick jag verkligen en wow-upplevelse! Jag blev otroligt överraskad och älskade verkligen praktikplatsen jag hade på psykiatriavdelning M86 vid Huddinge sjukhus. 

Hur är studietakten? Finns det tid för fritid?

– Det kan verkligen variera mellan moduler. Ibland behöver jag plugga mer än 100 procent och andra gånger har jag mycket fritid. Det är skönt att till största del kunna planera dagarna själv och välja när jag vill studera. 

Har du några tips för blivande studenter?

– Plugga med andra! Kom ihåg att även om det känns omöjligt så går det. Ge inte upp.

Vad har du för framtidsplaner efter examen?

– Jag har alltid trott att jag skulle specialisera mig inom intensivvård. Men nu lutar det åt psykiatri. Det kan dock komma att ändras hundra gånger om. Jag drömmer också om att jobba utomlands, exempelvis med Läkare utan gränser. Därför passar ju utbildningens globala profil väldigt bra. 

Namn: Corinne Gunnarsson
Ålder: 21 år
Gör: Går fjärde terminen på sjuksköterskeprogrammet