Hjälpa folk och minska lidande

Möt Linus Lindén, student på Sjuksköterskeprogrammet vid Röda Korsets Högskola.
Möt Linus Lindén, student på Sjuksköterskeprogrammet vid Röda Korsets Högskola.
Publicerad: 22 aug 2022
Lästid: ca

Hej, jag heter Linus Lindén och är 29 år gammal.

Vad läser du för kurs/utbildning?

Jag läser till sjuksköterska vid Röda Korsets Högskola.

Varför valde du att plugga på just Röda Korsets Högskola?

Jag valde att plugga här för att jag har hört bra rykten och för att jag tänkte att det skulle vara ett bra avstamp och lätt att skaffa jobb. Sen just att dom även har en global profil så möjligheten till jobb utomlands ökar.

Vad är det roligaste på utbildningen?

Det roligaste på utbildningen tycker jag är praktiken, verksamhetsförlagd utbildning/VFU. Det är det jag vill göra och har sett fram emot att göra.

Vad är det svåraste på utbildningen?

Det svåraste på utbildningen enligt mig är bland annat praktiken. Det har varit mycket att göra, många olika moment man måste lära sig. Men även patofysiologin och farmakologin har också varit svårt. För att det är så brett och så mycket man behöver kunna så det är svårt att veta vad man ska fokusera på.

Varför vill du plugga till sjuksköterska?

Jag vill bli sjuksköterska för att få hjälpa folk och minska deras lidande. Jag har blivit inspirerad av min farmor som är röntgensjuksköterska och jag vill ha ett socialt jobb med variation.

Vad är dina framtidsplaner?

Mina framtidsplaner är att först jobba inom psykiatrin, sen bli kanske barnsjuksköterska eller barnmorska. Jag vill jobba med barn men även den sexuella hälsan intresserar mig. Men det lutar åt något barnrelaterat då det är det jag jobbat med hela livet.

Hur går det att kombinera studier och fritid?

Jag tycker att det går bra att kombinera studier och fritid. Jag jobbar vid sidan om mina studier. Jag har tid för att jobba, plugga, umgås med sambo och även för fritid också. Jag anser att det inte finns några problem med det. Men man måste planera och strukturera så att det funkar.

Vad tycker du om praktiken och vad är det ni får göra?

Praktiken är väldigt olika beroende på avdelning man är på och vilket avsnitt vi läser. Inom akutsjukvården så får vi inte göra så mycket utan mest titta på. Under den somatiska vården fick vi göra mycket. Jag tycker att det är roligt med läkemedel och jag tycker om att få blanda läkemedel. Jag brukar känna mig lite som en kemist då. Jag tycker att praktiken är rolig då det är mycket samtal med människor och man får försöka förstå vad de behöver.

Kan du berätta lite om vad studentkårens uppgift är och hur det kommer sig att du vill vara en del av den?

Studentkårens uppdrag är att värna om studenterna och studiemiljön. Vi är med i nämnder eller råd med högskolan eller regionen. Vi arbetar med att vidareutveckla utbildningen, både vår egen och i stort. Vi är med på möten med högskolan, arrangerar aktiviteter för studenter och anordnar inspark för nya studenter. De har inte varit så mycket aktiviteter på senaste på grund av covid. Vi får vara med när de tar fram den nya utbildningsplanen och vi får vara med och påverka.

Jag tycker att det är kul att se effekten av förslag eller kritik som vi ger. Jag tycker det är bra att få svar på varför något är så eller varför något inte är så. Vi samarbetar också med KTH:s studentkår och vi försöker även samarbeta mer med Karolinskas studentkår. Vi arrangerar arbetsmarknadsmässor med arbetsgivare och bjuder in föreläsare.