Att plugga till iva-sjuksköterska

Information för dig som funderar på vidareutbildning till specialistsjuksköterska inom intensivvård och vill studera vid Röda Korsets Högskola.
Information för dig som funderar på vidareutbildning till specialistsjuksköterska inom intensivvård och vill studera vid Röda Korsets Högskola.
Publicerad: 04 jan 2023
Lästid: ca

Är du en färdigutbildad sjuksköterska som funderar på vidareutbildning till specialistsjuksköterska inom intensivvård? Här får du en introduktion till hur det är att studera vårt specialistsjuksköterskeprogram som utbildar dig till intensivvårdssjuksköterska (iva).

Hur är det att utbilda sig till iva-sjuksköterska på Röda Korsets Högskola?

Vår ambition med vidareutbildningen Specialistsjuksköterska intensivvård är att tillgodose olika lärstilar. Vårt pedagogiska upplägg bygger på att lärande ska vara en aktiv och dynamisk process. Precis som i vårt Sjuksköterskeprogram består studierna av verksamhetsintegrerat lärande (VIL) och tillämpade metoder och modeller för kliniskt beslutsfattande i en intensivvårdskontext. Studenten stimuleras till ett aktivt ansvarstagande i olika former av lärandeaktiviteter och pedagogiska möten.

Utbildningen har utöver det ett studentcentrerat självstyrt lärande med ett undersökande arbetssätt. Detta gör att utbildningen på 60 högskolepoäng är flexibel efter hur du vill lägga upp dina studier, om du exempelvis skulle vilja fortsätta arbeta under utbildningen.

“Upplägget med 50 procent studier över två år tilltalade mig”, säger den tidigare studenten Amanda Hörnfeldt som har gått vår utbildning till iva-sjuksköterska. “Jag kunde blanda föräldraledighet med studier och sedan arbete med studier på ett väldigt bra sätt.” Beroende på din valda studietakt så tränar du stegvis på att självständigt ansvara för bedömning av patientens omvårdnadsbehov.

Med studentens självstyrda lärande är det viktigt för oss att de som specialiserar sig inom intensivvård alltid känner sig sedda. Det var det bästa med utbildningen, säger Amanda. “Den höga nivån på föreläsningarna, lyhördheten för vad vi som studenter behöver och tillgängligheten hos lärarna. Både programansvarig och kursansvarig för intensivvården är väldigt engagerade och lösningsinriktade gällande studenternas studier. Jag som födde barn en månad in i studierna kunde ändå genomföra utbildningen tack vare deras engagemang och flexibilitet.”

Steget mellan grundutbildningen och vidareutbildning är stort, men vi som högskola och pedagoger följer med dig och resten av våra blivande iva-sjuksköterskor på vägen. Steg för steg.