"Häftigt hur långt man kommer med minspel och kroppsspråk"

Här berättar Natalie, student vid Röda Korsets Högskola, om sin VFU på Madeira, Portugal.
Här berättar Natalie, student vid Röda Korsets Högskola, om sin VFU på Madeira, Portugal.
Publicerad: 22 jan 2024
Lästid: ca

Att uppleva nya miljöer och sjukdomar som inte finns i Sverige samtidigt som man befinner sig i ett land som talar ett annat språk var några av anledningarna till att Natalie sökte sig till Madeira, Portugal för sin VFU. Här kan du läsa mer om hennes upplevelser.

Hur kunde en dag se ut under din tid på Madeira?

– Arbetsmiljön var väldigt varierande då människor har olika levnadsstandard, men man arbetar med det man har. Under tiden jag var på primärvårds VFU fick vi bland annat vara med på hembesök där patienterna har väldigt olika behov av vård, men många är glada över att en ssk-student från Sverige är med.

Har du några andra exempel på praktiska moment ni fick genomföra?

– Under obstetrik-praktiken så fick vi bland annat klinisk träning i hur man tvättar en bebis med hjälp av en docka.

Hur var det att bo på Madeira?

– Naturen på Madeira var otroligt vacker och vi sidan av praktiken gick vi på en del vandringar för att upptäcka miljöerna på ön. Vi gjorde även en del andra aktiviteter såsom Canyoning, där man repellerar nedför vattenfall varav det högsta var 15m högt! Vi testade även på lokala maträtter och drycker såsom Espetata vilket betyder grillat kött på spett, det var otroligt gott!

– På skolan träffade vi även studenter från Norge och Spanien samt tre portugisiska studenter som kommer till Röda Korsets Högskola i januari för utbyte. Detta var kul då man får se andra perspektiv och synsätt som man annars inte hade fått ta del av.

Vad tar du med dig för lärdomar från praktiken?

– I och med att språket var en barriär i vissa fall insåg jag hur långt man kan komma endast på minspel och kroppsspråk som kommunikationsmedel i mötet med patienter. Några dagar in i min VFU fick jag stort ansvar och jag fick bland annat prova att genomföra de flesta interventioner och procedurer vilket jag tyckte var mycket positivt för mitt lärande.

Mötte du några stora skillnader på att arbeta som sjuksköterska på Madeira jämfört med i Sverige?

– En första sak som slog mig var att sjuksköterskor gör mycket av det som en undersköterska gör här i Sverige. Vidare var det lite mer hierarkiskt i Portugal än vad jag är van vid från Sverige och man hade inte samma team-arbetssätt som vi har här. Jag vill dock tillägga att det är svårt att jämföra länderna emellan då jag inte har varit på samma avdelning i Sverige.