Oskarp bild på lokalerna. Foto: Andreas Bergius.

Frågor och svar för dig som är student

Frågor och svar för dig som är student

Här har vi samlat svar på frågor för dig som studerar på sjuksköterskeprogrammet eller något av specialistsjuksköterskeprogrammen.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

Alla program

Jag har funktionsvariation och vill veta mer om det stöd för studier som Röda Korsets Högskola erbjuder. Hur gör jag?

Som student kan du få stöd och hjälp av högskolan om du har en funktionsnedsättning. Detta kallas för pedagogiskt stöd. Enligt diskrimineringslagen kan du ha rätt till stöd om du har varaktiga fysiska, neuropsykiatriska eller andra begränsningar av funktionsförmågan. Kontakta oss om du har behov av pedagogiskt stöd i studierna, gärna redan innan terminsstart. Läs mer om vilka stödformer som finns och hur du ansöker om stöd:

Kan jag ta studieuppehåll under min studietid?

Det finns möjlighet att ta studieuppehåll under din studietid. 

Studieuppehåll med platsgaranti för återupptag av studier ges vid föräldraledighet, i samband med barns födelse och vid sjukdom. Övriga erbjuds studieuppheåll utan platsgaranto och kan återuppta studier i mån av plats. Blankett för ansökan om studieuppehåll ska vara inkommen senast 15 april/15 november vid planerat studieuppehåll. 

Jag vill/kan inte längre studera hos er. Vad gör jag?

Du skickar in en blankett om att du gör avbrott i dina studier. En anmälan om studieavbrott är ett definitivt ställningstagande om att avsluta en utbildning – omtentamina, inlämningsuppgifter etc. får inte göras efter avbrottsdatum. Om du vill återuppta studierna efter ett avbrott kan du kontakta någon av högskolans
utbildningsadministratörer på adressen utbadm@rkh.se, för eventuell registrering. Registrering beviljas i mån av plats.

RKH-kontot stängs två veckor efter att du har avslutat dina studier på Röda Korsets Högskola.

Sjuksköterskeprogrammet

Kan jag tillgodoräkna tidigare studier?

Det kan ta några veckor för oss att gå igenom din ansökan om tillgodoräknande. Om du läser på termin 1 får du följa undervisning i bland annat rödakorskunskap och eventuellt mer för att sedan använda din första termin på Röda Korsets Högskola till att följa och examineras i de moduler som du inte beviljas tillgodoräknade för. Först efterföljande termin kan du få studera på högre termin utifrån ditt tillgodoräknande.

Kan jag arbeta extra under min utbildningstid till sjuksköterska?

Sjuksköterskeprogrammet ges endast som heltidsstudier. Studierna är tidskrävande så du bör räkna med minst 40 timmars studier per vecka.

Vilka studieresultat måste jag ha för att kunna flyttas upp till högre termin?

Från och med när du ska börja termin 3 gäller tillträdeskrav för att påbörja högre termin. Tillträdeskraven finns i programmets utbildningsplan du kan även läsa mer via länken nedan. 

Jag vill köpa en ny brosch

Gäller endast före detta studenter som har tagit examen på Röda Korsets Högskola.

Skicka ett mail till Utbildningsadministrationen. Ange ditt namn, födelsedatum och när du examinerades vid Röda Korsets Högskola. Du får då information via e-post angående pris, leverans m.m.

Specialistsjuksköterskeprogrammet

Hur ansöker jag om tillgodoräknande av tidigare studier?

Du kan ansöka om att tillgodoräkna dig tidigare studier. Det kan ta flera veckor att gå igenom din ansökan om tillgodoräknande. Läs all info om tillgodoräknande och hur du ansöker via länken nedan. 

Frågor och svar om våra utbildningsprogram

Mer information