Moralisk stress under pandemin orsak till ohälsa hos intensivvårdssjuksköterskor

Intensivvårdssjuksköterskor utsattes för hög moralisk stress under covid-19-pandemin visar ny studie.
Intensivvårdssjuksköterskor utsattes för hög moralisk stress under covid-19-pandemin visar ny studie.
Publicerad: 12 maj 2023
Lästid: ca

Intensivvårdssjuksköterskor utsattes för hög moralisk stress under covid-19-pandemin, som att vårda svårt sjuka patienter i respirator utan direktkontakt med deras anhöriga. Den långvariga extraordinära arbetssituationen ledde till sömnsvårigheter, sämre hälsa och tankar på att byta jobb. Det visar den senaste vetenskapliga artikeln i ett projekt där forskare har undersökt olika aspekter av intensivvård under pandemin, som ger lärdomar för en framtida hållbar sjukvård.

– Ett bra teamarbete gör att intensivvårdssjuksköterskor i högre grad vill stanna på sitt arbete. Under pandemin fick många ta ansvar för fler patienter, för nya kollegor och handleda studenter. Att inte känna till kollegornas kompetens i pressade situationer orsakade stress, säger Maria Andersson, lektor vid Röda Korsets Högskola.

I en rad studier har forskare från Luleå tekniska universitet, Karlstads universitet, Röda Korsets Högskola och Region Värmland, i ett projekt finansierat av Region Värmland och Karlstad Universitet, undersökt hur människor inom intensivvården påverkats av pandemin – personal, patienter och anhöriga.

Mer information

Kontakt