Moralisk stress under pandemin orsak till ohälsa hos intensivvårdssjuksköterskor

Intensivvårdssjuksköterskor utsattes för hög moralisk stress under covid-19-pandemin, som att vårda svårt sjuka patienter i respirator utan direktkontakt med deras anhöriga. Den långvariga extraordinära arbetssituationen ledde till sömnsvårigheter, sämre hälsa och tankar på att byta jobb. Det visar den senaste vetenskapliga artikeln i ett projekt där forskare har undersökt olika aspekter av intensivvård under pandemin, som ger lärdomar för en framtida hållbar sjukvård.

– Ett bra teamarbete gör att intensivvårdssjuksköterskor i högre grad vill stanna på sitt arbete. Under pandemin fick många ta ansvar för fler patienter, för nya kollegor och handleda studenter. Att inte känna till kollegornas kompetens i pressade situationer orsakade stress, säger Maria Andersson, lektor vid Röda Korsets Högskola.

I en rad studier har forskare från Luleå tekniska universitet, Karlstads universitet, Röda Korsets Högskola och Region Värmland, i ett projekt finansierat av Region Värmland och Karlstad Universitet, undersökt hur människor inom intensivvården påverkats av pandemin – personal, patienter och anhöriga.

Mer information

Kontakt

Forskningsnyheter

  • Bild tagen bakifrån på en man som står med armarna i kors vid ett fönster. Foto: Mostphotos

    Forskningsnyhet

    Dolda ärr: Tortyrens påverkan på hjärnan och vägen till återhämtning

    Läs mer
  • Skylt för Welcome House

    Forskningsnyhet

    Fortbildning för Centrum för samhällsorientering

    Läs mer om fortbildningen
  • Bild av fält med träd. Foto: Pexels

    En tryggare framtid - nyheter

    Sex miljoner i anslag från Forte för forskning om kamratstöd för kvinnor med flykterfarenheter och psykisk ohälsa

    Läs mer