"Underbar, lärorik och utvecklande upplevelse"

Här berättar studenterna Henna och Chra om sitt utbyte på Oxford Brookes University i Storbritannien.
Här berättar studenterna Henna och Chra om sitt utbyte på Oxford Brookes University i Storbritannien.
Publicerad: 11 okt 2022
Lästid: ca

Inte aktuellt för utbyte i nuläget.

Att åka på utbyte och  studera i ett annat land har varit en underbar, lärorik och utvecklande upplevelse. Vi har inte bara lärt oss hur hälso- och sjukvården fungerar, men också lärt oss en kultur och skapat god vänskap med studenter från andra delar av världen.

Här har vi beskrivit fem skäl att ha sitt utbyte i Oxford:

  1. Oxford i sig själv. Oxford är en mysig, gammal stad med rik historia. Oxford är känt för sitt universitetet, Oxford University, mångkulturella studentliv samt J.R.R Tolkien’s pub där han skrev sina böcker. Och alla vet ju väl att många scener av Harry Potter var filmade i Oxford? (Det visste vi faktiskt inte).
  2. Studentliv. Det finns otroligt mycket att göra som student i Oxford, både ordnad via kåren men också med sina korridorsvänner. Att bo på studentkorridor ger möjligheten att träffa studenter från andra delar av världen och skaffa vänner för livet. Kåren arrangerar allt från dansklektioner till matlagning som man kan anmäla sig till. Varje höst håller kåren ”Fresher’s fair” under introduktionsveckan där man kan få se och träffa olika föreningar (societies) som man anmäla sig och delta i deras aktiviteter!
  3. Placeringar på akutsjukvården och primärvården. Sjukvårdssystemet skiljar sig mycket från Sveriges: det finns märkbar hierarki och sjuksköterskans arbetsuppgifter varierar mycket. Som sjuksköterskestudent får man inte utföra lika många momenter som hemma i Sverige och som ibland kännas frustrerande. Om man ska ha sitt utbyte utomlands, måste man därför tänka och ha tydliga avsikter till varför man vill åka. Att bedriva trygg, patientsäkert och god vård kan också göras på annat sätt än hur vi gör här i Sverige.

Men kom ihåg att ta med dig svarta skor till praktiken, vissa placeringar är väldig noga med detta!

  1. Möjlighet att resa. Oxford Brookes anordnade resor till andra ort i Storbritannien nästa varje vecka på lördagarna. Om man inte kan/vill delta i dessa resor, finns det många platser att besöka och se på egen hand nära Oxford. Och om Storbritannien inte räcker till, kan man ta tåget till Frankrike från London eller flyget till andra delar av Europa.
  2. Vädret. Kom bort från mörka Stockholm till regniga (men ibland soliga) Oxford! Hoppa över paraplyn, det kommer att blåsa mycket ändå: det är bättre med regnjacka.

Livet i Oxford var inte alltid dans på rosor, det var väldigt mycket som var oklart innan vi åkte och även under utbytet. Mycket som var oklart handlade om VFU-placeringar, vad man fick göra som sjuksköterskestudent och hur mycket studier man skulle göra och var. Oavsett allt, skulle vi båda göra om utbytet och anser att utbyte utomlands är en unik upplevelse som inte är lik något annat vi har i Sverige trots att länderna har väl utvecklade hälso- och sjukvård.

Henna och Chra