Specialistsjuksköterska infektionssjukvård

Vidareutbilda dig till specialistsjuksköterska med inriktning mot infektionssjukvård vid Röda Korsets Högskola. Programmet är unikt i Sverige och ges på distans.
Vidareutbilda dig till specialistsjuksköterska med inriktning mot infektionssjukvård vid Röda Korsets Högskola. Programmet är unikt i Sverige och ges på distans.
Publicerad: 16 jan 2024
Lästid: ca

Anmälan till specialistprogrammen

Infektionssjukvård, intensivvård och psykiatrisk vård

Öppna för sen anmälan - ansök här

Vid Röda Korsets Högskola kan du vidareutbilda dig till specialistsjuksköterska med inriktning mot infektionssjukvård och du studerar programmet på distans.

Utbildningen är den första i sitt slag och det enda programmet i infektionssjukvård i Sverige. Utbildningen ges på distans och omfattar 60 högskolepoäng inklusive examensarbete. I programet integreras ämnena omvårdnad, medicin och folkhälsovetenskap.

Efter avslutat program erhåller du en examen som specialistsjuksköterska med inriktning mot infektionssjukvård och en magisterexamen i ämnet omvårdnad. 

Programöversikt, kurser

Utbildningen är en distansutbildning och ges på halvfart (50 procent). Programmet omfattar sju kurser med ett innehåll som inriktas mot infektionssjukvård.

Utbildning på distans

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning infektionssjukvård är en distansutbildning vilket betyder att det är viktigt att du har en dator med internetuppkoppling.

 • Då studierna sker med hjälp av en webbaserad lärplattform krävs också att datorn är utrustad med webbkamera och headset.
 • Din dator ska vara modern och uppdaterad med den senaste versionen av operativsystemet.

Studierna bedrivs på halvfart vilket innebär en arbetsinsats på minst 20 timmar/vecka.

Fakta om programmet

 • Avancerad nivå
 • Omfattning
  60 högskolepoäng, halvfart
 • Studieform
  Distans
 • Programstart
  HT-2024

Utbildnings- och kursplaner med litteraturlistor

Läs mer

Så här söker du till utbildningen

Utbildningen går att söka på www.antagning.se. Via "dina sidor" på antagning.se laddar du upp de dokument du vill bifoga din anmälan. Om du har en registrerad yrkeslegitimation hos Socialstyrelsen behöver du inte ladda upp den. Uppgifter om din legitimationsstatus hämtas centralt.

Behörighet

Behörig att antas till utbildningen är den som har behörighet till avancerad nivå samt har avlagd sjuksköterskeexamen om 180 högskolepoäng eller motsvarande utländsk examen med svensk sjuksköterskelegitimation. Utöver det krävs kandidatexamen inom huvudområdet omvårdnad eller motsvarande varav 15 hp examensarbete. Dessutom krävs Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 6 med lägst betyget godkänd/E.

Antagningsstatistik

Om du undrar vad som krävs för att komma in på specialistsjuksköterskeprogrammet i infektionssjukvård vid Röda Korsets Högskola kan du hitta antagningsstatistik på UHR:s webbplats.

Kontakt

Catharina Frank
Docent, lektor, programansvarig för specialist-sjuksköterskeprogrammen

+46 (0)8-587 516 80 catharina.frank@rkh.se

Catharina Frank
Jason Murphy
Jason Murphy
PhD, lektor

+46 (0)8 587 516 37 jason.murphy@rkh.se

Jason Murphy

Anmälan till specialistprogrammen

Infektionssjukvård, intensivvård och psykiatrisk vård

Öppna för sen anmälan - ansök här

Mer information

Alexandra Adell studerar till specialistsjuksköterska i infektionssjukvård vid Röda Korsets Högskola.
Student
”lyfta omvårdnadens betydelse för patienter med infektionssjukdomar"

Läs mer
Intervju
”Utbildningen har öppnat många dörrar”

Läs mer
Alumner från Röda Korsets Högskola. Från vänster till höger: May Blom, Helen Hall, Eva Henriksen, Ingegerd Winblom och Marie-Louise Taylor
Alumn
”Det här betyder Röda Korset-broschen”

Läs mer

Vill du studera till specialistsjuksköterska?

Här berättar lärare och studenter om specialistprogrammet i infektionssjukvård vid Röda Korsets Högskola. Filmen spelades in 2021.

Student

All information om dina studier hittar du här.

För studenter