Vårdpersonal. Foto: Mostphotos

Vem styr skeppet?

Vem styr skeppet?

Ny studie visar vårdpersonalens strävan att införa Safewards i rättspsykiatrin

En ny studie presenterar de utmaningar och möjligheter som uppstår när vårdpersonal försöker införa den evidensbaserade modellen Safewards i rättspsykiatrisk vård. Studien, publicerad i International Journal of Forensic Mental Health, bygger på fokusgruppsintervjuer med nio sjukvårdsanställda vid en rättspsykiatrisk klinik i Sverige.

– Safewards är en modell som syftar till att minska hot, våld och tvångsåtgärder inom psykiatrisk vård genom tio konkreta interventioner, såsom "Positiv rapportering", "Vänliga ord" och "Gemensamma förväntningar". Men implementeringen i rättspsykiatrin varit långt ifrån enkel, berättar Jenny Karlsson, adjunkt och doktorand vid Röda Korsets Högskola och en av forskarna i studien.

Tre teman dominerade

Vi har identifierat tre huvudteman i personalens upplevelser som gjorde det svårt att introducera modellen:

  1. Behov av ledarskap och resurser – Personalen beskrev en känsla av att sakna vägledning och stöd från chefer och att implementeringen ofta vilade på eldsjälar som saknade formellt mandat.
  2. Kamp för engagemang – Många kände sig exkluderade från processen, och det fanns en tydlig splittring mellan "pro-Safewards" och "anti-Safewards"-grupper inom personalen.
  3. Ökad medvetenhet om omvårdnad – Trots utmaningarna uppfattades Safewards sätta ord på omvårdnadsarbetet och bidrog till en bra struktur. Införandet av modellen skapade en mer inkluderande och positiv stämning på avdelningarna.

Patienter ofta utanför

– En viktig slutsats är att patienternas delaktighet i implementeringen var låg, trots att modellen bygger på samarbete mellan personal och patienter. Orsakerna inkluderade både organisatoriska hinder och en kultur där patienter inte sågs som kapabla att bidra, säger Jenny Karlsson.

Studien har genomförts i samarbete mellan forskare vid Röda Korsets Högskolan, Örebro universitet i Karolinska Institutet. Forskarna föreslår att den anpassade versionen "Safewards Secure", som är särskilt framtagen för rättspsykiatriska vård, bör användas i större utsträckning i Sverige.

–  En tydlig strategi, starkt ledarskap och ökad patientdelaktighet är avgörande för att modellen ska få genomslag, säger Jenny Karlsson.

Safewards är en modell som kan förändra vårdkulturen – men bara om hela besättningen är med på resan sammanfattar forskarna studien.

Mer information

Kontakt

Jenny Karlsson. Foto: Sören Andersson

Hälsovetenskapliga institutionen

Jenny Karlsson

Adjunkt och doktorand

Visa andra kontaktvägar

Forskningsnyheter

  • Astrid Janzon stipendiater 2024 - Emelie Gripewall och Enna Sengogka. Foto: Privat

    Astrid Janzon

    Astrid Janzon-stipendiater 2024

    Läs mer
  • Ambulans under utryckning. Foto: Mostphotos

    Forskningsnyhet

    Ambulanspersonalen spelar en central roll i att identifiera akutsjukvårdsbehov hos patienter med ospecifika symtom i ambulanssjukvården

    Läs mer
  • Maria Niinimaa, adjunkt vid Röda Korsets Högskola. Foto: RKH

    Forskningsnyhet

    Forskning om existentiell ensamhet inleder samarbete kring forskarutbildning

    Läs mer