Människan utvecklas hela livet

– en metod för att vårda personer med demens
– en metod för att vårda personer med demens
Publicerad: 09 dec 2021
Lästid: ca

Människan slutar inte utvecklas utan varje fas i livet för med sig en särskild utmaning som individen behöver hantera enligt Erik och Joan Eriksons psykosociala utvecklingsteori. Teorin kan användas i vården av personer med demens för att öka deras delaktighet visar en ny forskningsstudie.

– Enligt Erik och Joan Eriksons psykosociala utvecklingsteori utvecklas människan hela livet, inte bara i de yngre åren. De menar att individen utvecklas genom olika faser, där varje fas kan kopplas till en specifik livsperiod och ålder. Den här studien undersöker hur deras teori kan tillämpas i kommunikationen med personer med avancerad demenssjukdom och skapa en effektiv struktur för hur vårdgivare kan stödja personer med demens i att få vara delaktiga i vården och ta ökad plats, förklarar Monir Mazaheri, docent och lektor vid Röda Korsets Högskola och ansvarig forskare för studien.

Förbättra vårdgivares kompetens och kvaliteten på vården

Få studier har använt Erik och Joan Eriksons psykosociala utvecklingsteori som ett ramverk för att förbättra vårdgivares kompetens och kvaliteten på vården.

– Personer med avancerad demenssjukdom har visat sig bevara delar av självet, vilket har öppnat möjligheter att involvera dem i sin egen vård och etablera strategier för att förbättra deras kommunikation med omvärlden, säger Monir Mazaheri.

Genom att använda Erik och Joan Eriksons teori som ett ramverk kan den fungera som en effektiv struktur för vårdgivare för att stödja personer med avancerad demenssjukdom att återta sitt utrymme.

Skräddarsy omvårdnadsplaner för personer patienter med avancerad demens

– Exemplen i studien visar betydelsen av kompetenta vårdgivare och deras viktiga roll i att skräddarsy omvårdnadsplaner för personer patienter med avancerad demens i deras olika utvecklingsfaser, säger Monir Mazaheri.

Mer information

Kontakt

Monir Mazaheri, docent och lektor vid Röda Korsets Högskola, tel. 08-587 516 52 monir.mazaheri@rkh.se, www.rkh.se/monirmazaheri