Grattis till disputationen, vad handlar din forskning om?
– Avhandlingens huvudsakliga tema är fysisk aktivitet och psykisk hälsa bland traumadrabbade flyktingar, och med särskilt fokus på PTSD. Projektet har pågått i ca 9 år i samarbete mellan Karolinska Institutet, Röda Korsets Högskola och Svenska Röda Korset Avdelning Hälsa och vård. Metodiken i de inkluderade vetenskapliga studierna är av stor variation, en kvalitativ utforskning av patienters erfarenheter av fysisk aktivitet som behandling, en enkätstudie om prevalens och samband mellan fysisk aktivitet och PTSD bland asylsökande, och en stor randomiserad kontrollerad interventionsstudie på Röda Korsets behandlingscenter i Malmö.
Vad visar den för resultat?
– Resultaten visar på fysisk aktivitet som en viktig faktor vid PTSD och av stor betydelse för traumadrabbade flyktingars psykiska hälsa och välbefinnande inom flera områden. Däribland minskade både fysiska och psykiska symptom, ökad självkänsla och resiliens, samt en möjlighet att bryta social isolering. Den specifikt utvecklade fysioterapeutiska interventionen med fysisk aktivitet visade även på en stor effekt som behandling för att lindra PTSD, depression och ångest, samt att öka subjektivt välbefinnande.
Hur känns det nu och vad planerar du framåt?
– Det känns såklart skönt att äntligen vara i mål och disputerad. Vidare är det även roligt med all extern uppmärksamhet och att arbetet kommit till nytta på flera håll, men också lite tomt att den här perioden nu är över. Vi har så mycket mer spännande data att analysera och idéer till fortsatt viktig forskning. Till en början känns det trevligt att återgå till det kliniska arbetet, att förhoppningsvis kunna applicera en del av den kunskap och lärdomar som forskningstiden inneburit, och så får vi se vad framtiden har att utvisa när jag hunnit landa lite bättre efter den senaste intensiva perioden.
Huvudhandledare var professor Fredrik Saboonchi och Maria Gottvall, lektor vid Röda Korsets Högskola och lektor Catharina Gustavsson från Uppsala universitet är bihandledare.
Mer information
Läs avhandlingen i sin helhet:
- Nilsson, Henrik (2024). Physical activity and mental health among trauma-affected refugees: associations, experiences, and intervention efficacy. Karolinska Institutet. Thesis. https://hdl.handle.net/10616/49200