Målgrupp som har det svårt att nå vården
Just nu provas en anpassad gruppintervention för kvinnor som både traumatiserats till följd av krig, tortyr eller flykt och också upplevt våld i nära relation här i Sverige. Projektet är en del av ett doktorandprojekt vid Uppsala universitet, drivs vid Röda Korsets behandlingscenter i Skövde och samordnas av Röda Korsets kompetenscenter för tortyr- och krigsskaderehabilitering vid Röda Korsets Högskola.
Den dubbla våldsutsattheten som dessa kvinnliga patienter lever med gör att de ofta har svårt att nå vård. De riskerar att bollas mellan olika vårdgivare - de med ansvar för akuta våldssituationer och de med fokus på tidigare traumatiska händelser.
– Traumatisering är en kumulativ process, så att dela upp patienter utifrån när den traumatiska upplevelsen skett är inte rimligt. Den som utvecklar PTSD efter våld i familjen idag påverkas av de svåra händelser de varit med om tidigare, så det går inte att säga att de inte också är krigstraumatiserade. Våra mottagningar har dessutom kompetens som andra vårdgivare ofta saknar, kring den snåriga lagstiftningen som flyktingar omges av. Vad händer exempelvis med en kvinna som fått sitt uppehållstillstånd som anhörigt till den man som slår henne? Vad händer med hennes make om hon anmäler honom, med tanke på den nya diskussionen om utvisning på grund av bristande vandel?, säger Frida Johansson Metso, samordnare för Röda Korsets kompetenscenter för tortyr- och krigsskaderehabilitering.
Nationellt samarbete med kompleterande kunskaper
Röda Korsets behandlingscenter satsar på att välkomna fler kvinnliga patienter på ett bättre sätt och gruppinterventionen tillsammans med nya rutiner på mottagningarna är en del av det. I en nyligen publicerad artikel beskrivs hur Svenska Röda Korsets behandlingscenter för krigsskadade och torterade i Skövde samarbetar med forskarna Anna Pérez-Aronsson och Georgina Warner vid Uppsala universitet för att förbättra tillgång och kvalitet på vården för kvinnor med dubbel våldsutsatthet.
– När vi blev kontaktade av doktoranden Anna Pérez-Aronsson vid Uppsala universitet om att hitta nya sätt att nå och ge behandling till traumatiserade kvinnor som lever med våld i nära relation passade det perfekt med en insikt hos Svenska Röda Korsets behandlingsmottagningar för krigsskadade och torterade – nämligen att vi, som främst behandlar PTSD efter krigs- och tortyrhändelser behöver rusta oss mer för insatser för personer med akuta skyddsbehov. Jag upplevde det när jag arbetade som klinisk psykolog – trots att vi visste att relationsvåld var vanligt både före, under och efter flykt hos flyktingar uppstod ofta en diskussion om patienterna skulle behandlas hos oss, eller exempelvis hänvisas till specialistmottagningar för relationsvåld, Frida Johansson Metso.
Behandlingscentret i Skövde har utvecklat en gruppintervention som genomförts en gång under våren 2024, fortsätter med en ny grupp kvinnliga patienter under hösten och utvärderas av forskarna i Uppsala. Artiklen beskriver hur Röda Korsets intervention enbart är en av flera viktiga delprojekt inom Pérez-Aronssons doktorandarbete. Att ingå i flera av projektets delar länkar oss inom vården till flera kontaktytor där kvinnor i behov av behandling finns. Nationellt Centrum för Kvinnofrid med all sin kunskap och erfarenhet av att arbeta med våldsutsatta kvinnor är också en av samarbetsparterna.