Forskar om mental hälsa bland flyktingar i Norden

Ferdinand Garoff ny postdoktor vid Röda Korsets Högskola som forskar inom mental hälsa bland flyktingar i de nordiska länderna.
Ferdinand Garoff ny postdoktor vid Röda Korsets Högskola som forskar inom mental hälsa bland flyktingar i de nordiska länderna.
Publicerad: 23 nov 2023
Lästid: ca

Ferdinand Garoff är ny postdoktor vid Röda Korsets Högskola och forskar inom mental hälsa bland flyktingar i de nordiska länderna.

Ferdinand är verksam vid Institutet för hälsa och välfärd (THL) i Helsingfors, Finland, ett självständigt statligt expert- och forskningsinstitut som främjar människornas välfärd, hälsa och säkerhet.

 

Ferdinand Garoff_webb.jpg

Ferdinand Garoff

Hej Ferdinand, välkommen som postdoktor till Röda Korsets Högskola! Berätta om din bakgrund.

Jag började som frivillig inom Röda Korset i Finland 2006 i psykologernas beredskapsgrupp, som bland annat stödde dem som mist anhöriga i tsunamin i Sydostasien, senare jobbade jag som utbildningsansvarig vid Röda korsets psykosociala centrum i Köpenhamn. Jag har även haft internationella uppdrag för internationella Rödakorskommittén.

Vad forskar du inom?

Jag forskar inom kris- och traumapsykologi. Jag har doktorerat inom forskning som rör mental hälsa bland flyktingar i de nordiska länderna. Jag har bland annat forskat tillsammans med Petter Tinghög, docent vid Röda Korsets Högskola, inom mottagande och hälsa bland flyktingar. Inom min postdoktorstjänst ska jag fortsätta forska inom detta ämne i samarbete med Röda Korsets kompetenscentret för tortyr- och krigsskaderehabilitering och  Danish Institute Against Torture (Dignity), ett center för torterade i Köpenhamn.

– Jag undersöker kopplingen mellan mentala hälsoproblem, traumatiska upplevelser och diskriminering som uppstår i det nya hemlandet, frågor som rör till exempel rasism, berättar Ferdinand.

Anställningen som postdoktor vid högskolan sträcker sig över två år. Ferdinand kommer främst att bedriva sin forskning från Finland, men kommer också att komma till Sverige och Röda Korsets Högskola.

– Jag hoppas bygga upp samarbete med andra nordiska institutioner, det ser olika ut hur och vem som arbetar med tortyr- och krigsskadade i de nordiska länderna, säger Ferdinand.

Mer information