Förra veckan genomfördes det första peer-learningmomentet på KTC där studenter från termin 5 fick handleda och undervisa studenter från termin 1 i hur man mäter palpatoriskt och auskultatoriskt blodtryck, puls och andningsfrekvens.
Engagerande och givande
Lärarna Magnus Frisk och Joakim Lindell medverkade på plats och introducerade studenterna för det nya momentet som lämnade en väldigt positiv eftersmak hos både lärare och studenter.
– Tidigare terminer har vi känt att vår tid inte alltid har räckt till för att kunna ge det stöd som studenterna har behövt och förtjänar men genom att låta våra studenter från termin 5 agera lärare så får vi nu till ett otroligt givande moment för alla inblandade, berättar Magnus.
– Det var väldigt kul att se hur engagerade och redo studenterna från termin 5 var i att undervisa de nya studenterna. De har redan lärt mig mycket och samlat på sig erfarenhet från VFU och arbete som gör dem till en fantastisk resurs, säger Joakim.
Kul att få lära sig praktiken
För studenterna från termin 1 låg fokus på att inhämta praktiska färdigheter i att hantera redskap för datainsamling om patientens hälsotillstånd samt att värdera dessa. Så här sa några av dem:
– Det var både kul och spännande att få testa på att mäta blodtrycket, puls och andningsfrekvens på varandra.
– När man gör en sak för första gången kändes det väldigt tryggt att ha en annan person bredvid sig hela tiden som man kan ta hjälp av.
– Studenterna från termin 5 var väldigt kunniga och pedagogiska. Man vågade också ställa alla frågor man hade till dom även om man själv kände att frågorna kanske var ”dumma”.
Pedagogiskt utvecklande
Studenterna på termin 5 fokuserade på att utveckla sina pedagogiska kunskaper, något som kommer bli viktigt i yrkesrollen som sjuksköterska i framtiden, så här sa några av dem:
– För mig var det utvecklande att få undervisa, instruera och förklara moment för en student som är ny på utbildningen.
– Jag kände att jag fick väldigt god respons från studenterna som vi undervisade. De ställde många frågor och visade att de också tog in instruktionerna.
– En fördel med att låta studenter samarbeta tror jag kan vara att studenterna från termin 1 kanske vågade fråga oss, som också är studenter och nyligen har varit i deras situation, alla de frågor som dök upp under tiden.
Lärande och självständighet utvecklas
Metoden peer-learning ska stödja och hjälpa studenterna genom att de lär av varandra samt att de lär ut till varandra. Nyckelorden för peer learning är samverkan, stöd, kritiskt tänkande och återkoppling samt reflektion. Eftersom peer learning även betonar kommunikativ kompetens tränas studenterna att formulera egna ställningstaganden, uttrycka samt bemöta olika problem. Detta leder till att studenternas lärande och självständighet utvecklas.
Idén till metoden som nu har testats kommer från Beata Molin, lektor och lärare.