Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Läs mer om kakor

Erasmusutbyte i Köpenhamn

Här berättar adjunkterna Jenny Karlsson och Maria Åling om sitt Erasmusutbyte på Köpenhamns professionshögskola.
Här berättar adjunkterna Jenny Karlsson och Maria Åling om sitt Erasmusutbyte på Köpenhamns professionshögskola.
Publicerad: 27 apr 2022
Lästid: ca

Adjunkterna Jenny Karlsson och Maria Åling spenderade några dagar i april i Danmark på Köpenhamns professionshögskola för att göra ett personalutbyte inom Erasmus+ som medarbetare vid Röda Korsets Högskola kan ta del av. Här berättar de om utbytet.

Där deltog vi i en internationell vecka med temat genus, jämställdhet, mångfald och inkludering ur ett internationellt perspektiv. Vi hade förmånen att vara med och lyssna på många intressanta och inspirerande föreläsningar bland annat om komplexiteten i att hantera både jämställdhet och kulturell känslighet samtidigt, en annan handlade om hur man utvecklar interkulturell utbildning/antirasistisk utbildning. Digitalisering och genus var också ett tema som lyftes på en av föreläsningar. Vi var också med och lyssnade på en intressant paneldebatt där lärare och studenter diskuterade betydelsen av normkritiskt perspektiv i lärandemiljöer, berättar Maria Åling och Jenny Karlsson.

Vi höll en föreläsning för ca 30 studenter under termin 2 på sjuksköterskeprogrammet i en kurs om folkhälsa. Vi berättade om samsjuklighetsutredningen, SOU 2021:93 som syftar till att förbättra villkoren för personer som både har skadligt bruk och beroende samtidigt som personen har en psykisk ohälsa bakgrunden till den och vad den har kommit fram till.  Problematiken kändes igen av studenterna och de beskrev en nyfikenhet på hur implementeringen kommer falla ut i Sverige då det skulle kunna vara något för Danmark att inspireras av.

Vi hade förmånen att möta och umgås med kollegor från flera olika länder i Europa där vi diskuterade likheter och skillnader samt vilka utmaningar sjuksköterskeutbildningen, sjuksköterskestudenter och sjuksköterskor står inför i olika länder i Europa.

Jenny Karlsson & Maria Åling

Fler nyheter