Allt är annorlunda! Franska och portugisiska studenter på praktik i Sverige

Publicerad: 05 maj 2023
Lästid: ca

Under våren har sjuksköterskestudenter från Röda Korsets Högskolas partnerlärosäten i Frankrike och Portugal gjort sin verksamhetsförlagda utbildning vid sjukhus i Stockholm genom utbyte inom Erasmus+. Här berättar de om några av sina intryck från de tre månaderna de har spenderat i Sverige.

– Det är bättre arbetsvillkor här i Sverige än i Frankrike, det finns mer tid för allt när du arbetar som sjuksköterska, konstaterar Maëva Coët som är en fransk student som studerar till sjuksköterska vid Institut Régional de Formations Sanitaire et Sociale Rhône-Alpes Croix-Rouge Française i Grenoble och som gör ett Erasmusutbyte vid Röda Korsets Högskola.

– I Frankrike har vi 10-12 patienter per sjuksköterska, och på den kliniken där vi var hade vi 4-5 patienter, säger Cécile Muriel Camille Cudeville . Samtidigt känns det som att vi är närmare våra patienter, fortsätter hon.

Stor brist på sjuksköterskor i både Frankrike och Portugal

– I Portugal gör sjuksköterskorna allt, här är det mer uppdelat mellan undersköterskor och sjuksköterskor, säger Tatiana Isabel Garanito Santos som läser till sjuksköterska vid sjuksköterskeskolan São José de Cluny Nursing School på Madeira.

– Bristen på sjuksköterskor på Madeira är stor, berättar Ana Beatriz Viveiros Olim som också säger att hon har uppskattat sin tid i Sverige, men att det inte var helt lätt med mörkret under vintermånaderna. Nu längtar jag tillbaka till ljuset, men jag ser att alla också kommer ut här när det blir vår och ljusare!

– Det var så intressant att se hur sjukvården fungerar i Sverige och att kunna jämföra med sjukvården på Madeira, och jag är glad att ha fått praktisera min engelska som har blivit mycket bättre under min tid i Sverige, säger Ana Beatriz Viveiros Olim.

Utbyte genom Erasmus+ i sjuksköterskeprogrammet

Studenter från Röda Korsets Högskolas partnerlärosäten kan göra sin verksamhetsförlagda utbildning vid sjukhus i Stockholmsregionen under en period i Sverige genom Erasmusutbyte.

Röda Korsets Högskolas sjuksköterskestudenter har på samma sätt möjlighet att få ansöka om att göra ett tre månader långt Erasmus+ utbyte i Frankrike och i Portugal under termin 5 på sjuksköterskeprogrammet.

Mer information