Svarta barnskor

Behandla smärta efter krig, tortyr och flykt

Behandla smärta efter krig, tortyr och flykt

Samsjuklighet mellan smärta och psykisk ohälsa är vanligt. Bland traumatiserade personer som tvingats fly är förekomsten av långvarig smärta mycket hög. För att hantera samsjukligheten utvärderar vi en fysioterapeutisk smärtbehandling.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

Varför behövs forskning om smärta och posttraumatisk stress?

I den patientgrupp som Svenska Röda Korsets behandlingsmottagningar möter upplever många både smärtproblematik och posttraumatisk stress (PTSD) – samsjukligheten är mycket vanlig inte minst bland tortyrskadade patienter. 
Sjukdomstillstånden har en hel del gemensamt. En del svårigheter påverkar patientens allmänna mående, som sömnproblem i kombination med trötthet, nedstämdhet och passivitet. Andra handlar om det undvikande som gör att ohälsan förvärras – katastroftankar om att tillstånden är okontrollerbara, att patientens kropp eller hjärna är förstörd eller att smärtan och minnena är farliga. Behandling för båda tillstånden handlar ofta om motsatsen, att hjälpa patienten närma sig det de är rädda för och få nya verktyg och upplevelser av att de kan hantera dem.
Förutom att ha likheter försämrar tillstånden ofta varandra. Det sker exempelvis genom att smärta i kroppen påminner om traumaminnen, eller att traumaminnen gör att patienten spänner sig och får mer ont, och blir mer uppmärksam och rädd för smärtsignaler.

De är nödvändigt att adressera både smärta och traumareaktioner samtidigt i den behandling vi erbjuder vid Svenska Röda Korsets behandlingscenter. Därför var vi väldigt glada när kollegor vid det danska institutet mot tortyr, DIGNITY, föreslog ett forskningssamarbete. DIGNITY har utvecklat en manualbaserad fysioterapeutisk smärtbehandling kallad "DIGNITY Physiotherapy Pain School for Trauma Affected Populations”, på svenska förenklat kallad ”Smärtskolan”.

Modellen är en fysioterapeutisk gruppbehandling med tio sessioner som grundar sig på acceptance and commitment therapy (ACT), basal kroppskännedom (BBAT), allmänna pacingprinciper och en biopsykosocial förståelse för smärta och välbefinnande. Smärtskolan passar tillsammans med andra evidensbaserade psykologiska trauma- och smärtbehandlingsmetoder som exponeringsterapier. En tidigare studie har visat god acceptans bland både fysioterapeuter och patienter i Jordanien, Irak, Libanon och Tunisien.

  • Läs DIGNITY:s studie här: Acceptability of a physiotherapeutic pain school treatment in trauma-affected populations in the Middle Eastern & Northern African region. Vol. 30 No. 3 (2020): Journal on Rehabilitation of Torture Victims and Prevention of Torture https://doi.org/10.7146/torture.v30i3.122375

Vad kommer forskningsprojektet göra i Sverige?

DIGNITY har velat se hur Smärtskolan passar i Skandinavien, och Svenska Röda Korset har under många år arbetat för att stärka stödet till patienter med smärtproblematik. Det passar oss därför bra att tillsammans utvärdera Smärtskolan i Sverige. Samarbetet med Röda Korsets kompetenscenter för tortyr- och krigsskaderehabilitering var naturlig, eftersom kompetenscentret har som syfte att bidra med evidens för behandlingsmetoder för patientgruppen. Smärtskolan är vårt första forskningsprojekt som fokuserar på fysioterapeuternas arbete inom behandlingsverksamheten. 

- Alla våra mottagningar har fysioterapi som en viktig del av behandlingsutbudet. För oss innebär samarbetet med DIGNITY mer än viktig kunskap om behandlingsmodellen. Alla fysioterapeuter vid Svenska Röda Korsets behandlingscenter som är med i projektet får gemensamma verktyg, utbildning och tillgång till en manualbaserad fysioterapeutisk intervention, säger Henrik Nilsson, projektledare och fysioterapeut på Röda Korsets behandlingscenter för krigsskadade och torterade i Malmö.

Vilka ingår i forskningsprojektet?

Projektet leds av Henrik Nilsson, projektledare och fysioterapeut på Röda Korsets behandlingscenter för krigsskadade och torterade i Malmö. Projektgruppen består också av Anne-Mette Karrer, fysioterapeut, och Linda Nordin, psykolog, båda DIGNITY, och Beata Molin, sjuksköterska och lektor vid Röda Korsets Högskola.

  • Läs gärna Henrik Nilssons doktorsavhandling om fysisk aktivitet som en viktig faktor vid PTSD här. Nilsson, Henrik (2024). Physical activity and mental health among trauma-affected refugees: associations, experiences, and intervention efficacy. Karolinska Institutet. Thesis. https://hdl.handle.net/10616/49200

Röda Korsets behandlingscenter i Malmö

RKC Malmö är ett behandlingscenter som erbjuder traumabehandling för vuxna personer som varit med om traumatiska händelser i form av krig, tortyr och flykt. På RKC Malmö jobbar vi utifrån ett helhetsperspektiv där psykologiska, fysiska och sociala aspekter vägs samman. Behandling bedrivs individuellt och i grupp och vi har också anpassad verksamhet för familjer och barn. Fem fysioterapeuter arbetar hos oss.

Catarina Nahlén Bose
Henrik Nilsson, projektledare och fysioterapeut Röda Korsets behandlingscenter i Malmö
Catarina Nahlén Bose
Anne-Mette Karrer, fysioterapeut DIGNITY
Catarina Nahlén Bose
Beata Molin, sjuksköterska och lektor, Röda Korsets Högskola
Catarina Nahlén Bose
Linda Nordin, psykolog och forskare DIGNITY

Läs mer om våra projekt