Skriv din uppsats med kompetenscentret

En uppsats som gör skillnad. Skriv din examensuppsats med Röda Korsets kompetenscenter för tortyr- och krigsskaderehabilitering.
En uppsats som gör skillnad. Skriv din examensuppsats med Röda Korsets kompetenscenter för tortyr- och krigsskaderehabilitering.
Publicerad: 04 apr 2024
Lästid: ca

Röda Korsets kompetenscenter för tortyr- och krigsskaderehabilitering är ett samarbete mellan högskolan och Svenska Röda Korsets behandlingscenter för krigsskadade och torterade. Kompetenscentret vill bygga kunskap kring hur migration kan påverka hälsa.

Omvårdnadsperspektiv på patienter med migrationsbakgrund

– Om ni är intresserade av att skriva er uppsats med ett omvårdnadsperspektiv på patienter med migrationsbakgrund hjälper vi gärna till med litteraturtips, kontakter och bakgrundssamtal, säger Frida Johansson Metso, samordnare för Röda Korsets kompetenscenter för tortyr- och krigsskaderehabilitering.

– Vi på högskolan vill med kompetenscentret för tortyr- och krigsskaderehabilitering bidra med ökad kunskap om patienter med migrationsbakgrund, speciellt utifrån omvårdnadsperspektivet. Eftersom vi samarbetar med Röda Korsets kliniska mottagningar för krigsskadade och torterade har vi alltid kontakt med svårt traumatiserade personer och vill verkligen bidra till att utveckla sjuksköterskans kompetens kring gruppen, säger Frida Johansson Metso.

Exempel på patientgrupper

Exempel på patientgrupper som skulle kunna vara aktuella att studera (Sverige/andra länder) finns nedan.

Omvårdnad av: 

  • Asylsökande (som exempelvis flytt krig, förföljelse pga religion, sexuell läggning, kön) 
  • Flyktingar  
  • Kvotflyktingar (ex med medicinska skäl) 
  • Tortyrskadade (vuxna och barn) 
  • Personer som ska utvisas och ex sitter på låsta förvar 
  • Papperslösa (personer utan tillstånd som lever gömda utanför samhället) 
  • Andragenerationsinvandrare 

– Jag blir otroligt glad när högskolans egna studenter vill skriva sina uppsatser om patientgruppen, och gör mitt bästa för att hjälpa till med tips, litteratur, rådgivning och kontakter. Och sedan sprider vi förstås resultaten från uppsatserna i alla våra sammanhang, så det blir verkligen examensuppsatser som gör skillnad i vården!, säger Frida Johansson Metso.

Om uppsatsskrivningen och ämnensval