Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Läs mer om kakor

Kompetenscenter för tortyr- och krigsskaderehabilitering

Kompetenscentret för tortyr- och krigsskaderehabilitering är ett långsiktigt samarbete mellan Svenska Röda Korset och  Röda Korsets Högskola.
Kompetenscentret för tortyr- och krigsskaderehabilitering är ett långsiktigt samarbete mellan Svenska Röda Korset och  Röda Korsets Högskola.
Publicerad: 08 mar 2021
Lästid: ca

Med  kompetenscentret samverkar Röda Korsets Högskola och Svenska Röda Korset  för att främja kunskap och evidens kring omvårdnad,  behandling  och stöd för människor utsatta för tortyr och krigsskador. 

Tillsammans ska kompetenscentret arbeta för att få till en förändring så att människor utsatta för tortyr- och krigsskador får bättre hälsa och  ökat välmående.  

Återerövra psykisk och fysisk hälsa

Målet för Svenska Röda Korsets  behandlingscenter är att ge människor som utsatts för krigstrauma och tortyr, stöd och vård så att de kan återerövra sin psykiska och fysiska hälsa. Utöver kliniskt  behandlingsarbete arbetar verksamheterna med att sprida kunskap genom att erbjuda utbildningar och information till olika målgrupper, såväl externt som internt.  

Det närmaste året kommer kompetenscentret att fokusera på:

  • Behovsinventering av prioriterade frågor för att knyta samman det kliniska arbetet med utbildning och en långsiktig vision om forskning  
  • Operativt ansvara för att initiera projekt som rör kunskapsutveckling inom ämnesområdet 
  • Skapa relationer och samverka med myndigheter, sjukvårdsregioner och andra enheter/avdelningar inom Svenska Röda Korset 
  • Främja samverkan mellan experter och aktörer på området i Sverige och internationellt

Pionjärsarbete och samlad kunskap

Trots att behoven av stöd till flyktingar som är torterade eller krigsskadade är väldokumenterade och stora, har det i Sverige saknats en nationellt samlande institution inom området. Inom området tortyr- och krigsskaderehabilitering  har  Röda Korset – både i Sverige och inom rödakors- och halvmånerörelsen – en omfattande kompetens.

I Sverige har Svenska Röda Korset, Röda Korsets Högskola och den tidigare Stiftelsen RKC  varit pionjärer inom området och upparbetat gedigna kunskaper och erfarenheter.  Stiftelsen RKC upplöstes 2019 och är numera en del av Svenska Röda Korset  som idag driver behandlingscenter för torterade och krigsskadade på sex olika platser i Sverige. 

Svenska Röda Korset  driver  behandlingscenter för krigsskadade och torterade på sex platser i Sverige: Skellefteå, Uppsala, Stockholm, Skövde, Göteborg och Malmö. 

Det första startade i Stockholm för 35 år  sedan (Stiftelsen RKC). 

Invigning av kompetenscentret

Kompetenscentret invigdes i september 2020 med representanter från Svenska Röda Korset, Röda Korsets Högskola, Internationella rödakorskommittén och Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen, studentkårens representant, läkare och patienter, sakkunniga och medarbetare. Nu byggs kapacitet och verksamhet upp successivt för att förstärka utbildning och forskning. 

"Bidra med kunskap om hur vi vårdar människor"

Röda Korsets kompetenscenter för tortyr- och krigsskaderehabilitering bidrar med kunskap om hur vi bäst vårdar människor så att de kan lägga våldet bakom sig, berättar samordnaren Frida Johansson Metso.

Kontakt