Kompetenscenter för tortyr- och krigsskaderehabilitering

Kompetenscentret för tortyr- och krigsskaderehabilitering är ett långsiktigt samarbete mellan Svenska Röda Korset och  Röda Korsets Högskola.
Kompetenscentret för tortyr- och krigsskaderehabilitering är ett långsiktigt samarbete mellan Svenska Röda Korset och  Röda Korsets Högskola.
Publicerad: 24 maj 2023
Lästid: ca

Det här gör vi:

  • Utifrån Röda Korsets behandlingscenter för krigsskadade och torterades kunskap och Röda Korsets Högskolas vetenskapliga kompetens initierar kompetenscentret för tortyr- och krigsskaderehabiliteringkliniknära forskning för att öka kvaliteten i tortyr- och krigsskaderehabilitering.
  • För oss är tortyröverlevare i fokus. Att identifiera, dokumentera och bidra till effektiv vård av tortyrskador är prioritet.
  • Vi arbetar med kunskapsspridning av forskning och kliniskt utvecklingsarbete hos Röda Korsets verksamheter och övrig sjukvård.
  • Vår målsättning är att all vårdpersonal ska få tillgång till kunskap om torterade och krigstraumatiserade under sin grund- eller vidareutbildning.
  • Vi startar upp, söker och underhåller nationella och internationella samarbeten kring traumatiserade flyktingars vård och på så sätt bidra till att stärka det globala kunskapsläget.
  • Vi bidrar till samhällsdiskussionen om rätten till rehabilitering och en reell möjlighet till upprättelse för brottsoffer som utsatts för tortyr.

Kompetenscentret för tortyr- och krigsskaderehabilitering

Med  kompetenscentret samverkar Röda Korsets Högskola och Svenska Röda Korset  för att främja kunskap och evidens kring omvårdnad,  behandling  och stöd för människor utsatta för tortyr och krigsskador. 

Kontakta oss