Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Läs mer om kakor

PTSD och kognitiv sjukdom hos äldre med migrationsbakgrund

Viktigt att skilja på PTSD och kognitiv sjukdom hos äldre med migrationsbakgrund visar ny rapport.
Viktigt att skilja på PTSD och kognitiv sjukdom hos äldre med migrationsbakgrund visar ny rapport.
Publicerad: 01 dec 2021
Lästid: ca

En kognitiv sjukdom eller sent debuterande posttraumatiskt stressyndrom? Den frågan är viktig att ställa när personer med migrationsbakgrund söker vård. Region Skåne, Stockholm och Röda Korsets kompetenscenter för tortyr- och krigsskaderehabilitering har tagit fram ett stöd för att underlätta bedömningen.

Personer som tvingats på flykt undan krig, hot, tortyr eller förföljelse har en ökad risk att utveckla posttraumatiskt stressyndrom (PTSD). Sjukdomen kan visa sig sent, ibland år eller decennier efter den traumatiserande händelsen. Kunskapen om detta är låg. När äldre personer med migrationsbakgrund söker vård för kognitiv svikt finns det därför risk för att de får fel diagnos.

– PTSD är precis som exempelvis Alzheimers en minnessjukdom, och symtomen för sjukdomstillstånden liknar varandra även om de har olika orsaker, säger Frida Johansson Metso, psykolog och samordnare för Röda Korsets kompetenscenter för tortyr- och krigsskaderehabilitering.

Kontakt

Frida Johansson Metso
Frida Johansson Metso
Leg psykolog, samordnare för kompetenscenter för tortyr- och krigsskade- rehabilitering

+46 (0)8-587 516 82 + 46 (0)72-519 36 39 frida.johansson.metso@rkh.se

Frida Johansson Metso