Studien genomfördes av forskare från bland annat Röda Korsets Högskola undersökte hur insulinresistens, det vill säga hur kroppen använder insulin för att ta upp socker, hänger ihop med hjärnans åldrande och risken för demens hos äldre personer som inte har diabetes.
– Resultaten visade tydligt att individer med hög eGDR, vilket indikerar bättre insulinkänslighet, hade yngre hjärnor och en minskad risk att utveckla demens. De med de mest gynnsamma värdena insjuknade i demens i genomsnitt över ett år senare än de med de lägsta värdena, och deras hjärnor motsvarade en ålder som var cirka två år yngre. Effekten var särskilt uttalad hos personer med genetisk riskfaktor för Alzheimers sjukdom (APOE ɛ4-genen), säger Stéphanie Paillard-Borg, docent vid Röda Korsets Högskola, och en av forskarna bakom studien.
Insulinresistens påverkar inte bara blodsockret utan också hjärnans hälsa
Forskarna använde data från över 250 000 personer i Storbritannien som var 55 år eller äldre och fria från diabetes och demens när studien startade. De beräknade ett mått som kallas estimated glucose disposal rate (eGDR), vilket visar hur effektivt kroppen hanterar socker. Dessutom analyserades hjärnans ålder med hjälp av avancerade hjärnskanningar (MRI scans) som jämfördes med deltagarnas faktiska ålder.
– Studien visar att insulinresistens inte bara påverkar blodsockret utan också hjärnans hälsa. Att hålla insulinkänsligheten på en bra nivå kan alltså vara en nyckel för att bromsa hjärnans åldrande och minska risken för demens – även om man inte har diabetes, säger Stéphanie Paillard-Borg.

