Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Läs mer om kakor

Förnekelse, insikt och likgiltighet

– viktiga områden för vård inom rättspsykiatrin
– viktiga områden för vård inom rättspsykiatrin
Publicerad: 09 nov 2021
Lästid: ca

Hur ser omvårdnadsbehovet ut för en patient som får rättspsykiatrisk vård? Förnekelse, insikt och likgiltighet är tre områden som patienten bedöms arbeta med visar en ny studie.

Beskriva patienternas omvårdnadsbehov

– Syftet med studien var att beskriva patienternas omvårdnadsbehov i en rättspsykiatrisk kontext med NANDA-I-diagnoser som raster. NANDA-I är ett internationellt dokumentationssystem för omvårdnadsdiagnostik. Vi har intervjuat tio patienter som dömts till rättspsykiatrisk vård för att försöka förstå hur de uppfattar vilken typ av vård de skulle behöva, berättar Maria Åling, högskoleadjunkt vid Röda Korsets Högskola och ansvarig forskare för studien.

Data från intervjuerna har analyserats och totalt har tretton NANDA-I-diagnoser identifierats Patienterna hade varit inom rättspsykiatrisk vård olika länge, allt från att vara nyligen inlagda till fem år till en vistelse på mer än fem år.

Förstå patienternas egen bild

– Tre teman blev uppenbara när data hade analyserats: förnekelse, insikt och likgiltighet, säger Maria Åling och lyfter dessa som viktiga områden för den rättspsykiatriska vården att fokusera på i omvårdnaden av sina patienter.

– Med tanke den olika syn som kan uppstå mellan vårdare och patient är det viktigt att försöka förstå patienternas egen bild om vad som är problem, risk eller vad som kan förbättra ”arbetsrelationen” och så småningom leda till återhämtning. Användningen av NANDA-I kan vara ett stöd i det personcentrerade omvårdnadsarbetet, säger Maria Åling.

Mer information

Kontakt

Maria Åling, högskoleadjunkt, tel. +46 (0)8 587 516 89, e-post: maria.aling@rkh.se