Studentkåren på europeisk nätverksträff

Studentkåren vid Röda Korsets Högskola på nätverksträff för det europeiska Florence Nightingale-nätverket som synliggör sjuksköterske- och barnmorskeyrket
Studentkåren vid Röda Korsets Högskola på nätverksträff för det europeiska Florence Nightingale-nätverket som synliggör sjuksköterske- och barnmorskeyrket
Publicerad: 04 maj 2023
Lästid: ca

Natalie Mellin, ledamot i Röda Korsets Högskolas studentkår deltog i årets nätverksträff för Florence Nightingale-nätverket, ett europeiskt nätverk vars syfte är att synliggöra sjuksköterske- och barnmorskeyrket i Europa.

– Det var så roligt att vara med på den årliga nätverksträffen som hölls vid University of San Rafael Madrid i Spanien i samband med årsmötet för Florence Nightingale-nätverket, säger Natalie.

Nätverket startade 1993 i Nederländerna och Röda Korsets Högskola har deltagit i Florence Network in Nursing and Midwiferys möten sedan 1995. Högskolan var även initiativtagare till namnet Florence Network.

– Nätverksträffen var fullmatad med verksamhet från dag 1, föreläsningar och workshops, gästföreläsare, ja alla inblandade gjorde ett fantastiskt jobb att få till en intressant konferens på 4 dagar med inriktning för sjuksköterskestudenter, barnmorskestudenter och lärare, fortsätter Natalie.

Europeiskt nätverk som synliggör sjuksköterske- och barnmorskeyrket

Idag består nätverket av 37 lärosäten i 18 länder inom Europa. Varje land har högst tre lärosäten representerade, och från Sverige deltar förutom Röda Korsets Högskola även högskolan i Halmstad och Malmö universitet.

– Efter föreläsningarna var det sociala aktiviteter inplanerade där framförallt studenter kunde byta erfarenheter med varandra. Vi ser fram emot nästa möte i Thessaly, Grekland 2024 då vi har en ny och motiverad studentstyrelse med Röda Korsets Högskola i spetsen och Natalie Mellin som ny ordförande för studentstyrelsen tillsammans med representanter från bland annat Schweiz och Skottland.

Syftet med Florence Nightingale-nätverket är att synliggöra sjuksköterske- och barnmorskeyrket i Europa, bland annat genom

  • Utbyten för studenter och lärare
  • Jämföra läroplaner och förbättra kvaliteten på sjuksköterske- och barnmorskeutbildning
  • Forskningssamarbeten inom sjuksköterskors och barnmorskors arbetsområden
  • Utveckla europeiska projekt och intensivprogram
  • Delta i förverkligandet av Bolognadeklarationen i Europa
  • Få ackreditering för sjuksköterske- och barnmorskeutbildning i Europa
  • Delta i Erasmus - Sokrates EU-program
  • Finansiering av projekt och spridande av resultat

Nätverket träffas en gång per år, då studenter, lärare och ibland även rektorer deltar i konferensen och i årsmötet.

Lunchseminarium 16 maj om nätverksträffen

Sjuksköterskestudenterna Natalie Mellin och Emma von Scheele Frejd berättar om årets nätverksträff för Florence Nightingale-nätverket. Studenter och medarbetare bjuds in till föreläsningen som är kostnadsfri, men anmäl er via länk nedan då högskolan bjuder på lunchsmörgås.

Mer information