Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Läs mer om kakor

Sårkonferensen 2022

Åsa Gisel, adjunkt vid Röda Korsets Högskola, deltog i Sårkonferensen 2022, här berättar hon om konferensen!
Åsa Gisel, adjunkt vid Röda Korsets Högskola, deltog i Sårkonferensen 2022, här berättar hon om konferensen!
Publicerad: 04 maj 2022
Lästid: ca

Äntligen! Nu på fjärde försöket så kunde denna efterlängtade konferens genomföras. Sjuksköterskor och studenter från hela landet samlades i Gävle konserthus för två intensiva och lärorika dagar kring ämnet sår.

Stärka och tydliggöra sjuksköterskans roll i sårbehandling

Arrangören Sårsjuksköterskor SSiS i Sverige är ett nätverk inom Svensk Sjuksköterskeförening. Föreningen vill stärka och tydliggöra sjuksköterskans roll i sårbehandling. Den är en mötesplats för att stimulera till samarbete och kunskapsutbyte mellan olika intressenter. Föreningen vill främja forskning, utveckling och utbildning inom vård och omvårdnad av personer med sår eller med risk för att utveckla sår. Den jobbar med att skapa förtroendefullt samarbete med företag inom sårdiagnostik och behandling och vara rådgivande till dessa företag.

Programmet under dessa dagar innehöll föreläsningar varvat med workshops för utveckling och lärande för oss deltagare.

Föreläsningar om sårbehandling

Christina Lindholm professor, sjuksköterska och specialist inom sårbehandling var med och startade föreningen. Nu deltog hon med en mycket uppskattad föreläsning. Efter en medicinhistorisk tillbakablick landade hon i framtida medicintekniska möjligheter. Christina Lindholm ingår också i Röga Korsets Högskolas styrelse.

En annan föreläsare var läkaren Ruth Öijen som är grundaren av det nationella registret för sår, Riksssår. Hon talade om vikten av ett systematiskt och strukturerat arbete där personer med sår får rätt diagnos. Hon är också ordförande i den nationella arbetsgrupp som jobbar med ett Nationellt vårdprogram och ett personcentrerat sammanhållande vårdförlopp för svårläkta sår. Vi fick en presentation och beskrivning kring hur arbetet går med det arbetet.

Forskande sjuksköterskor som, Helene Andersson gav intressanta exempel på vikten av att rengöra och debridera sår. Även hudläkaren Lena Hagströmer, lymfterapeut Ulrika Ehn, dietist Annelie Olsson delade erfarenheter av patienter med svårläkta sår från sin vardag. Styrelsemedlemmarna Malin Munther som driver sårpodden och tillsammans Hanna Andersson skriver i föreningens tidning sårjournalen höll i några interaktiva föreläsningar kring lärorika patientberättelser.

Inspiration och möten

Utställare från olika företag inom sårdiagnostik och behandling, bidrog tillsammans med forskare och sjuksköterskor med workshops för att presentera sina produkter och effektiva arbetssätt.

Vilka roliga och inspirerande dagar över sjuksköterskors viktiga arbete!

Åsa Gisel, adjunkt vid Röda Korsets Högskola

Mer information