Samordnare för Röda Korsets kompetenscenter ny krönikör i DN

Publicerad: 07 mar 2023
Lästid: ca

Samordnaren för Röda Korsets kompetenscenter för tortyr- och krigsskaderehabilitering, Frida Johansson Metso, är ny krönikör på Dagens Nyheters ledarsida.

– Kompetenscentret för tortyr- och krigsskaderehabilitering vid Röda Korsets Högskola arbetar för att öka kunskapen om frågor som rör tortyr och krigsskaderehabilitering genom att bland annat sprida forskning och information om kliniskt utvecklingsarbete. För oss är tortyröverlevare i fokus. Att identifiera, dokumentera och bidra till effektiv vård av tortyrskador är en prioritet för kompetenscentret. Det är viktigt att dessa frågor lyfts till en bredare allmänhet och DN är en fantastisk plattform för att sprida klinisk kunskap och forskning om tortyr- och krigsskadade, säger Frida Johansson Metso, som är psykolog och baserad på Röda Korsets Högskola.

Om migrations- och integrationsfrågor utifrån ett vårdperspektiv

Frida är oberoende krönikör på DN:s ledarsida och kommer framför allt skriva om migrations- och integrationsfrågor utifrån ett vårdperspektiv. Med lång erfarenhet av kliniskt patientarbete och engagemang i civilsamhället, bland annat Flyktinggruppernas Riksråd FARR och som frivilligpsykolog på Svenska Röda Korsets Vårdförmedling för papperslösa, har hon kunskap om vad som händer när samhällssystem inte fungerar och de humanitära behoven är stora.

– Idag har Röda Korsets kompetenscenter fem fantastiska forskningsprojekt igång. Intressanta resultat från dem, och mycket annat inom den globala traumaforskningen, borde nå fler. Om vi via oberoende studier kan se effekter av olika typer av politiska förslag, på hemmaplan och internationellt, skulle det göra nytta för samhällsdebatten. Det vill jag bidra till, säger Frida Johansson Metso.

Kompetenscenter för tortyr- och krigsskaderehabilitering

Kompetenscentret för tortyr- och krigsskaderehabilitering är ett långsiktigt samarbete mellan Svenska Röda Korset och Röda Korsets Högskola.