Humanitär historia på föreläsning

Om Sveriges humanitära historia på Nobel Calling-föreläsning i Stockholms stadshus.
Om Sveriges humanitära historia på Nobel Calling-föreläsning i Stockholms stadshus.
Publicerad: 11 okt 2023
Lästid: ca

Årets Nobel Calling-föreläsning handlade om Sveriges humanitära historia. Föredragshållare var Per Allan Olsson, journalist, dramaturg och humanitär hjälparbetare för Internationella Röda Korset.

–  Föredraget fokuserade på den humanitära historien och Sveriges och Svenska Röda Korsets operation i Ryssland och Sibirien 1915–1920 under första världskriget – gestaltat i boken ”Krigets fångar och änglar”. Det är enligt min mening Sveriges och SRK:s internationella humanitära genombrott, säger föredragshållaren Per Allan Olsson.

Om evenemanget

Stadshuset blev Sjukhuset när Röda Korsets Högskola gästade Gyllene salen 6 oktober 2023 för att med utgångspunkt i Einar Forseths avbildning av Sibiriens ängel, Elsa Brändström, berätta om sjuksköterskan som under sitt liv arbetade med humanitära insatser för Röda Korset i Ryssland, Tyskland och USA. Föredraget avslutades med en visning av Gyllene salen med Emma Schill, samordnare och guide på Stadshusets visningsenhet.

Nobel Calling Stockholm 2023_10 kopiera.jpgPer Allan Olsson föreläser i Gyllene salen i Stadshuset.

Nobel Calling Stockholm 2023_13 kopiera.jpgFöreläsningen arrangerades av Röda Korsets Högskola i samarbete med Stockholms stadshus. På bilden Emma Schill, guide på Stadshuset, Susanne Georgsson, rektor vid Röda Korsets Högskola och Per Allan Olsson, föredraghållare.

Nobel Calling Stockholm 2023_16 kopiera.jpgPer Allan Olsson föreläser.

Om Nobel Calling

Röda Korsets Högskola arrangerade evenemanget i samarbete med Stadshuset och Nobel Prize Museum inom ramen för Nobel Calling Stockholm.

Nobel Calling Stockholm är en serie öppna evenemang med vetenskapsanknytning kopplade till den vecka i oktober när årets Nobelpris tillkännages.

Årets evenemang arrangeras av Nobel Prize Museum i samarbete med Stockholms stad, Karolinska Institutet, KTH, Stockholms universitet, Röda Korsets Högskola, Tranströmerbiblioteket, Kulturhuset Stadsteatern, Stockholms stadshus, Stockholms stadsarkiv, Vetenskapsrådet, Riksbanken.

Om Röda Korsets Högskola

Med människan i centrum och utblick mot världen är omvårdnad och hälsa i ett globalt perspektiv Röda Korsets Högskolas unika profil inom utbildning, forskning och samverkan. Röda Korset Högskola vilar på en lång tradition – ända sedan 1867 har vi utbildat högt ansedda och eftertraktade sjuksköterskor. Högskolan gör en stor samhällsnytta och examinerar årligen cirka 200 sjuksköterskor och 50 specialistsjuksköterskor inom intensivvård, infektionssjukvård och psykiatrisk vård. Vi bidrar också till att öka kompetensen bland kliniska handledare inom den verksamhetsförlagda utbildningen genom att erbjuda uppdragsutbildning. Röda Korsets Högskola bedriver forskning med forskningsinriktningen ”Hälsovetenskap i ett globalt perspektiv".

Rödakorssjuksköterskor ska vara ambassadörer med en unik kompetens, yrkesskicklighet och yrkesstolthet samt förmåga att möta människor som är utsatta, sårbara och med många olika bakgrunder.

Om Röda Korset

Röda Korset är världens största humanitära nätverk och finns i 192 länder. Målet är att förhindra och lindra mänskligt lidande, oavsett vem det drabbar. Röda Korset är fyrfaldig Nobelpristagare: tre genom organisationen och ett genom dess grundare. Röda Korset har tilldelats Nobels fredspris åren 1917, 1944 och 1963 och 1901 genom Röda Korsets grundare Henri Dunant som är den förste mottagaren av Nobels fredspris.

Foto: Sören Andersson