Bild från utställningen

Ny utställning presenterar högskolans historia

Ny utställning presenterar högskolans historia

Röda Korsets Högskola grundades 1867. En ny permanent utställning presenterar högskolans historia.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

Lagom till ett nytt år, terminsstart och välkomnade av nya studenter till sjuksköterskeprogrammet presenterar Röda Korsets Högskola nu en permanent utställning som berättar om delar av högskolans historia.

Stolt och fin historia

– Vi är stolta över vår historia och glada att kunna visa upp den i våra lokaler på Campus Flemingsberg. Utställningen presenterar högskolans sjuksköterskeutbildning, Röda Korsets fantastiska sjuksköterskebrosch, den internationella profilen och den nära kopplingen till Svenska Röda Korset, säger Susanne Georgsson, rektor för Röda Korsets Högskola.

Professionell syn på sjuksköterskeyrket

Röda Korsets Högskola grundades år 1867 av Svenska Röda Korset och var den första icke-religiösa utbildningen för sjuksköterskor i Sverige. Röda Korsets Högskola har starkt bidragit till att lägga grunden till dagens professionella syn på sjuksköterskeyrket i Sverige. Den första föreståndaren för skolan, Emmy Rappe, hade fått sin utbildning i London av Florence Nightingale, som anses vara den första professionella sjuksköterskan i världen.

Som föreståndare för Röda Korsets sjuksköterskeutbildning ville Emmy Rappe hålla hög standard på undervisningen. Hon arbetade dessutom outtröttligt med att öka sjuksköterskans anseende, bland annat genom att ställa höga krav på yrkeskompetens och moral. Från början hade utbildningen ett elevhem där sjuksköterskeeleverna också bodde. Sjuksköterskeutbildningen blev högskoleutbildning år 1977 och bytte då namn från Röda Korsets sjuksköterskeskola till sitt nuvarande namn.

Verkar enligt Röda Korsets grundprinciper

Högskolan arbetar enligt Röda Korsets grundprinciper som handlar om att förhindra och lindra mänskligt lidande, att skydda mänskligt liv och hälsa, och att säkerställa respekt för varje människas värde.

Idag finns högskolan på Campus Flemingsberg i Huddinge, ett levande och aktivt campusområde med flera lärosäten. Tidigare har högskolan funnits på Sabbatsberg i Vasastan och på Teknikringen på Östermalm då Röda Korsets sjukhus också fanns.

Permanent utställning på campus

Den permanenta utställningen visas på plan 5 och plan 8 i högskolans byggnad ”Technology and Health”.

Utställningsproducent är Anna Bergman Jurell som har tagit fram koncept och formgivning tillsammans med Hangmen, formgivare Malou Holm och dekoratör Peter Sterzenbach.

Docka med gamla sjuksköterskekläder från Röda Korset
bild från utställningen
studenter som kollar på utsällningen
bild från utställningen

Aktuellt