Likt och olikt!

Franska sjuksköterskestudenterna Jade och Malorie på utbyte vid Röda Korsets Högskola.
Franska sjuksköterskestudenterna Jade och Malorie på utbyte vid Röda Korsets Högskola.
Publicerad: 03 maj 2022
Lästid: ca

– Det är både mycket som är likt och mycket som är olikt. Så sa de franska sjuksköterskestudenterna Jade Cacciari och Malorie Dupont som har varit på ett Erasmusutbyte vid Röda Korsets Högskola under våren. Vi träffade studenterna innan de åkte hem till Frankrike efter sina tre månader i Sverige.

Lära mig mer och inspireras

– Jag ville lära mig mer om hur sjukvården ser ut i Sverige och i Norden som har väldigt gott rykte, både för att lära mig mer och för att inspireras, sa Jade Cacciari om varför hon valde Sverige för sitt utbyte.

– För mig var det också viktigt att kunna prata engelska, sa Malorie om sitt val.

Jade och Malorie läser till sjuksköterskor vid Institut Régional de Formations Sanitaire et Sociale Rhône-Alpes. Croix-Rouge Française i Lyon och i St Etienne och läser nu sin sista termin innan de tar examen som sjuksköterskor till sommaren.

– Jag har tyckt att det har varit fantastiskt att vara i Sverige, både utifrån ett professionellt och personligt perspektiv, säger Jade och nämner att alla hon har mött har varit så varma och trevliga.

– Hälso- och sjukvården är så utvecklad, det finns så många tekniska lösningar och mycket fungerar så bra, säger hon.

– I Frankrike har vi mycket teori på utbildningen och det är först när vi börjar arbeta som vi får komma ut och verkligen lära oss yrket i praktiken, säger Malorie som tycker att det var lärorikt och viktigt att få göra praktik ute på klinik med stöd av handledare och kollegor.

Vill arbeta med människor som sjuksköterskor

Både Jade och Malorie har sökt sjuksköterskeyrket för att kunna arbeta med människor och de ser fram emot att snart få vara klara och komma ut i arbetslivet som sjuksköterskor. De nämner också att sjuksköterskans betydelse och yrkeskompetens har hamnat i fokus under pandemin och att det har lett till att både deras villkor och lön har ökat i Frankrike.

– Jag valde att utbilda mig till sjuksköterska vid Röda Korsets sjuksköterskeskola för att jag vet att det är en bra skola och för att jag vill arbeta internationellt en dag, säger Malorie.

– Jag läser gärna vidare en dag, men först vill jag komma ut och arbeta som sjuksköterska, säger Jade.