Jenny Karlsson tilldelas Astrid Janzons stipendium

Jenny Karlsson tilldelad Astrid Janzons stipendium

Jenny Karlsson tilldelad Astrid Janzons stipendium

Jenny Karlsson, adjunkt vid Röda Korsets Högskola tilldelades Astrid Janzons stipendium 2023.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

Jenny Karlsson, adjunkt vid Röda Korsets Högskola, har tilldelats Astrid Janzons stipendium på 75 000 kr för sitt projekt om implementering av Safewards i psykiatrisk heldygnsvård.

Främjar delaktighet och samarbete mellan patienter och personal

Juryns motivering till utnämningen lyder:

Safewards är en modell som proaktivt syftar till att minska risken för hot, våld och tvångsåtgärder inom psykiatrisk slutenvård genom att främja delaktighet och samarbete mellan patienter och personal. Internationella studier har visat lovande resultat med avseende på minskning av våld och tvång och förbättrad maktbalansen i vårdmiljön. Modellen implementeras nu i Sverige och i Jenny Karlssons projekt studeras modellens inverkan på hot, våld och tvångsåtgärder både med kvalitativ och kvantitativ ansats.

Projektets tydliga fokus att utvärdera och skapa evidens kring en ny modell för att förbättra omvårdnaden av de sårbara personer som behöver vård inom psykiatrisk slutenvård ligger väl i linje med Astrid Janzons gärning.

Roligt och hedersamt

Stipendiet delades ut under Astrid Janzons symposiet på Linköpings Universitet den 9 februari 2024.

– Att få Astrid Janzon-stipendiet känns verkligen roligt och hedersamt. Det har varit intressant att få kunskap om Astrid och hennes banbrytande arbete. Jag blev särskilt berörd av hennes engagemang för psykisk ohälsa, då det är linje med mitt doktorandprojekt säger Jenny Karlsson. 

Jenny Karlsson. Foto: Sören Andersson

Hälsovetenskapliga institutionen

Jenny Karlsson

Adjunkt

Visa andra kontaktvägar

Aktuellt

Jenny Karlsson från Röda Korsets Högskola tar emot Astrid Janzons stipendium