Årlig träff för professorer i omvårdnad

Susanne Georgsson, professor och rektor, och Maria Jirwe, professor och ordförande i högskolans utbildnings- och forskningsnämnd, deltog i Svensk sjuksköterskeförenings årliga träff för professorer i omvårdnad.
Susanne Georgsson, professor och rektor, och Maria Jirwe, professor och ordförande i högskolans utbildnings- och forskningsnämnd, deltog i Svensk sjuksköterskeförenings årliga träff för professorer i omvårdnad.
Publicerad: 14 mar 2022
Lästid: ca

Varje år hålls i Svensk sjuksköterskeförenings lokaler en träff för alla professorer i omvårdnad i Sverige. Från Röda Korsets Högskola deltog Susanne Georgsson, professor i omvårdnad och rektor, och Maria Jirwe, professor i omvårdnad och ordförande i högskolans utbildnings- och forskningsnämnd.

Vid träffen gavs det möjlighet att nätverka med professorer från olika delar av landet och att utbyta erfarenheter utifrån olika forskningsområden.

Det här är omvårdnad

”Omvårdnad utgår från en humanistisk grundsyn med ett existentiellt filosofiskt synsätt där människan ses som aktiv och skapande samt som en del i ett sammanhang. Målet för omvårdnaden är att personen som vårdas ska vara självständig och oberoende, så långt det är möjligt, samt uppleva hälsa”, skriver Svensk sjuksköterskeförening.

”Målet för omvårdnaden är att personen som vårdas ska vara självständig och oberoende, så långt det är möjligt, samt uppleva hälsa. Målsättningen är också att balansera maktförhållandet i omvårdnadsrelationen så att patient och närstående är delaktiga, känner trygghet och upplever respekt”, fortsätter Svensk sjuksköterskeföreningen.

Omvårdnadsforskningen blev i samband med högskolereformen 1977en egen disciplin i Sverige och handlar om att utveckla kunskap om människan, hennes utveckling, hälsa och välbefinnande i samband med olika stadier i livet såsom födelse, ohälsa, lidande och död.

Svensk sjuksköterskeförening

Svensk sjuksköterskeförening är sjuksköterskornas professionsförening. Föreningen är en ideell förening som företräder kunskapsområdet omvårdnad och främjar forskning, etik, utbildning och kvalitet inom omvårdnad för att patienter och närstående ska få en god och säker vård.

Mer information