Möt våra studenter Marlene och Linus

Våra studenter Marlene och Linus är nu ordförande och vice ordförande i Vårdförbundet Student, här berättar de lite mer livet som sjuksköterskestudent och det nya uppdraget!
Våra studenter Marlene och Linus är nu ordförande och vice ordförande i Vårdförbundet Student, här berättar de lite mer livet som sjuksköterskestudent och det nya uppdraget!
Publicerad: 15 nov 2022
Lästid: ca

Marlene Juhl, sjuksköterskestudent vid Röda Korsets Högskola och ordförande för Vårdförbundet Student

Grattis Marlene till posten som ordförande för Vårdförbundet Student! Vilka frågor tycker du är viktigt att driva för Vårdförbundet Student?

De frågor som jag kommer att fokusera på denna mandatperiod blir frågan om VFU, där ingår tillgången till VFU-platser, kompetens hos handledare, arbetsmiljön på VFUn. Vi driver även kampanjen #inteunder30k där vi utbildar medlemmar om kollektivavtal och löneförhandling och erbjuder lönecoachning. Sen är kanske den viktigaste frågan att öka studenters inflytande inom förbundet, för det är så vi kan åstadkomma störst förändring. 

Vilka frågor är viktiga för sjuksköterskestudenter i allmänhet tror du?

Min uppfattning är att lönefrågan är en av de frågor som studenter lyfter allra mest. Sen är ju en stor oro bland sjuksköterskestudenter hur introduktionen kommer se ut och även arbetsmiljön. Där arbetar vi tillsammans med Vårdförbundet. Ett exempel är utredningen ”Tryggare i Vårdyrket”.

Varför läser du till sjuksköterska?

Vården har alltid varit i min närhet, min mamma och moster är båda läkare och som 11-åring hängde jag med mamma till hennes jobb. Där jag fick se varbölder som skars upp, sår som syddes och var med på läkarsamtal. När jag blev äldre insåg jag att det var sjuksköterskeprofessionen som passade mig, jag ville arbeta nära patienterna. 

Jag ser att det finns mycket inom vården vi kan förändra och mycket av den preventiva vården är viktig där, jag vill vara med i den förändringen. 

Vad vill du göra i framtiden när du har tagit examen?

Jag är inte riktigt säker på vilken arbetsplats jag skulle vilja arbete på i framtiden och det kanske kommer ändras under terminernas gång. Just nu intresserar hjärtsjukvården mig, i ett senare skede tänker jag nog hemsjukvård och kanske vidareutbilda mig till distriktssköterska. Men det hinner nog ändras ett par gånger. 

Hoppas på att kunna fortsätta mitt fackliga engagemang och driva de frågor Vårdförbundet jobbar för. Drömmer om att kanske en dag få sitta med i Förbundsstyrelsen för Vårdförbundet, men det finns mycket roligt inom det fackliga arbetet som är både roligt och viktigt. Vi får se var det bär av sen! 

Linus Törneberg, sjuksköterskestudent vid Röda Korsets Högskola och vice ordförande för Vårdförbundet Student

Grattis Linus till posten som vice ordförande för Vårdförbundet Student! Vilka frågor tycker du är viktigt att driva för Vårdförbundet Student?

Jag tycker det är viktigt att driva frågan om studenternas arbetsmiljö. Det ska vara hållbart att studera till sjuksköterska, röntgensjuksköterska eller biomedicinsk analytiker. Det ska inte vara tre års uppförsbacke som leder till en start i yrkeslivet som utarbetad. Fribeloppet är något som vi redan förra mandatperioden arbetade för att slopa permanent eller åtminstone att inte basera det på sommarmånaderna. Jag tycker också det är viktigt att jobba med kvaliteten på utbildningen och se till att vi har VFU-placeringar till alla studenter. Nu tar jag examen i januari men kommer sitta ett år som vice ordförande. Detta då jag ser utbildningsfrågor som viktiga och då jag var student vid årsmötet kunde jag kandidera för en mandatperiod till.

Vilka frågor är viktiga för sjuksköterskestudenter i allmänhet tror du?

Jag tror det handlar mycket om VFU och att ha en hållbar studietid. Sen för studenter i slutet på utbildningen så handlar nog mycket om lönefrågan då det blir mer aktuellt när sjuksköterskestudenter ska söka sina första jobb som sjuksköterskor. 

Varför läser du till sjuksköterska?

Jag ville ha en bra utbildning där det är lätt att få jobb och där jobbmöjligheter finns över hela landet. Sen tycker jag om att möta människor och det får jag göra i rollen som sjuksköterska. Att se patienten och att varje möte är unikt är viktigt för mig vilket är den typ av vård jag vill bidra till. Därför valde jag att läsa till sjuksköterska. 

Vad vill du göra i framtiden när du har tagit examen?

Jag vill jobba med akutsjukvård. Troligtvis kommer jag börja jobba på en medicinsk akutvårdsavdelning på ett sjukhus i Stockholm samt ha kvar min timanställning på ambulansen. I framtiden vill jag specialisera mig och det lutar åt ambulans eller anestesi. Mitt mål är att få åka utomlands med exempelvis Röda Korset och jobba! 

Mer information