Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Läs mer om kakor

Stipendiat utsedd till Florence Nightingale 2020

Stipendiat utsedd till Florence Nightingale 2020 – ett stipendium inom hygien.
Stipendiat utsedd till Florence Nightingale 2020 – ett stipendium inom hygien.
Publicerad: 29 apr 2020
Lästid: ca

Med anledning av Florence Nightingales 200-årsdag och Sjuksköterskans år 2020, delar Svensk sjuksköterskeförening, tillsammans med Röda Korsets Högskola, Sophiahemmet Högskola samt Föreningen Södra Sveriges Sjuksköterskehem ut ett engångsstipendium inom området hygien.

Stipendiet Florence Nightingale 2020 tilldelas operationssjuksköterskan Karin Granqvist, för projektet ”Assessment of a new technology with digital feedback in healthcare in order to improve hand hygiene”. Projektet syftar till att minska vårdrelaterade infektioner med en innovativ ansats.

Genom att öka följsamheten till riktlinjer med teknikens stöd ska personalens kunskap och erfarenhet tas till vara för att förbättra vården.  Med patientsäkerhet i fokus och en tydlig plan för implementering och utvärdering har projektet stor potential för många delar av hälso- och sjukvården.

– Som operationssjuksköterska ingår infektionsprevention, det är en av hörnstenarna i yrket. Handhygien är grundläggande för detta, men dessvärre ändå eftersatt. Jag vill veta varför och hur man kan gå tillväga för att förbättra följsamhet, säger Karin Granqvist.

Svensk sjuksköterskeförening

År 1910 grundades Svensk sjuksköterskeförening. De lärosäten som grundade Svensk sjuksköterskeförening var Röda Korset, Sophiahemmet, Södra Sveriges sjuksköterskehem samt Fredrika-Bremer-förbundets sjukvårdsavdelning (nedlagd). Svensk sjuksköterskeförenings primära mål är att genom att bidra till att sjuksköterskor är välutbildade och följer utveckling, forskning och nya rön ges patienter en god och säker vård.

Detta relaterar direkt till det som Florence Nightingale personifierade. Hennes insatser som sjuksköterska och ledare liksom hennes kompetens inom statistik, arkitektur och epidemiologi har haft stor betydelse för hygienområdet, patientsäkerhet och folkhälsofrågorna på nationell och internationell nivå.

Mer information