Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Läs mer om kakor

Ny bok: Etik för barnmorskor

Etik för barnmorskor är en ny bok med rektor Susanne Georgsson som redaktör.
Etik för barnmorskor är en ny bok med rektor Susanne Georgsson som redaktör.
Publicerad: 21 apr 2021
Lästid: ca

Boken ”Etik för barnmorskor” är den första svenska etikboken med inriktning på barnmorskans huvudområden: reproduktiv, perinatal och sexuell hälsa. Det har saknats en bok med fokus på de komplexa frågor en barnmorska stöter på, därför har vi gett ut denna, säger Susanne Georgsson, professor och rektor för Röda Korsets Högskola och en av redaktörerna för boken.

Etiska utmaningar och gemensam värdegrund

I boken beskrivs etiska utmaningar genom fallbeskrivningar i syfte att ge en gemensam värdegrund som utgår från den yrkesetiska koden.

Redaktörer för boken är Susanne Georgsson, professor och rektor vid Röda Korsets Högskola och Marie Oscarsson, professor och verksam vid Linnéuniversitetet. Båda är dessutom barnmorskor med klinisk erfarenhet av mödrahälsovård och förlossningsvård.

– Vi upplevde att en bok med fokus på de komplexa frågor en barnmorska stöter på har saknats. Varje kapitel är skrivet av ledande barnmorskor inom olika områden och ämnen som behandlas i boken är bland andra föräldrablivande, amningsrådgivning, assisterad befruktning och fosterundersökningar, berättar Susanne Georgsson.

Olika områden inom kvinnors och barns hälsa

Tommy Carlsson, barnmorska och forskare inom kvinnors och barns hälsa vid Röda Korsets Högskola har skrivit ett av kapitlen på temat forskningsetik. Totalt behandlas 17 områden i boken, både abstrakta och allmänna områden som barnmorskans etiska kod, riskkommunikation och forskningsetik, till mer specifika områden som fosterundersökningar, abort, screening, preventivmedelsrådgivning, könsstympning och dödfödda barn.

– Bokens målgrupp är barnmorskestudenter, men den kan också läsas och användas av kliniskt verksamma barnmorskor och andra som arbetar inom området reproduktiv, perinatal och sexuell hälsa, berättar Susanne Georgsson.

Mer information

Här kan boken beställas.

Kontakt

Susanne Georgsson, rektor
Röda Korsets Högskola
tel. 08-587 516 61
e-post: susanne.georgsson@rkh.se