Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Läs mer om kakor

Forskningsstudie om sexuella trakasserier

En nationell forskningsstudie om sexuella trakasserier i akademin genomförs under våren. 125 000 anställda och studenter vid Sveriges högskolor och universitet kommer att få en enkät från SCB.
En nationell forskningsstudie om sexuella trakasserier i akademin genomförs under våren. 125 000 anställda och studenter vid Sveriges högskolor och universitet kommer att få en enkät från SCB.
Publicerad: 23 apr 2021
Lästid: ca

Under våren genomförs nationell undersökning om sexuella trakasserier och genusbaserad utsatthet i akademin där totalt 125 000 anställda och studenter vid Sveriges högskolor och universitet ingår i urvalet och kommer att få en enkät från SCB.

Syftet med studien är att etablera forskningsbaserad kunskap om förekomst och konsekvenser av genusbaserad utsatthet och sexuella trakasserier i akademin, bland studenter, doktorander och anställda.

Förhoppningen är att resultaten kan användas för utveckling av preventiva och stödjande åtgärder för att skapa lärosäten fria från sexuella trakasserier. Resultaten förväntas också kunna utgöra en grund för framtida forsknings- och utvecklingssatsningar samt jämförelser i framtida uppföljningsstudier. Studien är den första i sitt slag i Sverige.

Enkät från SCB skickas ut

Forskningsstudien genomförs i samverkan med Statistiska centralbyrån (SCB) och ett slumpmässigt urval om totalt 125 000 individer kommer att få enkäten från SCB som står för insamlande av data. Enkäten skickas ut under vecka 17.

Studien är en del av det forsknings- och samverkansprogram som drivs av Karolinska Institutet, KTH, Malmö universitet och Nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet.

Resultatet från undersökningen kommer att publiceras 2022.

Mer information

Mer information om studien finns att läsa om på Karolinska institutets webbplats: