”Jag vill vara med och skapa skillnad genom humanitärt arbete”

Leah Emegwa Okenwa är högskolelektor och docent i folkhälsovetenskap vid Röda Korsets Högskola. Hennes forskningsämne social medicin berör människors hälsa i samspel med det omgivande samhället.
Leah Emegwa Okenwa är högskolelektor och docent i folkhälsovetenskap vid Röda Korsets Högskola. Hennes forskningsämne social medicin berör människors hälsa i samspel med det omgivande samhället.
Publicerad: 28 mar 2022
Lästid: ca

Efter att ha studerat och disputerat inom folkhälsovetenskap vid Karolinska Institutet, arbetade Leah Emegwa Okenwa som lektor vid högskolan i Gävle. Sedan 2017 är dock Röda Korsets högskola Leahs arbetsplats och det är ingen slump att hon hamnade just här.

– Det var kopplingen till Röda Korset som gjorde att jag sökte mig hit. Jag vill vara med och skapa skillnad genom det humanitära arbetet som sker genom Röda Korset, berättar Leah.

Forskar och föreläser om våld i nära relationer

På Röda Korsets Högskola arbetar Leah som högskolelektor och docent i folkhälsovetenskap. I sin tjänst undervisar hon sjuksköterskestudenter men forskar även i ämnet social medicin. Till vardags undervisar hon inom ett förhållandevis brett spektrum. Hon rör sig mellan ämnen som epidemiologi, etik och modulen om hälsa, jämlikhet och mänskliga rättigheter. Leah forskar och föreläser även om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.

– Inom social medicin tittar man på sociala hälsobestämningsfaktorer och undersöker vad som kan främjas för att förbättra befolkningens hälsa. Mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer är exempelvis ett problem i samhället med olika hälsokonsekvenser, säger Leah.

”Det är spännande att se studenterna ute i verksamhet”

– Leah Emegwa Okenwa, högskolelektor och docent

Sedan 2018 är examensordningen i högskoleförordningen glädjande nog ändrad för sjuksköterskeutbildningen och en rad andra utbildningar, berättar Leah. Kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer är sedan dess obligatorisk. Övriga program som berörs är utbildningar till jurist, läkare, psykolog, socionom, tandläkare och fysioterapeut.  

– Det är viktigt att vi utrustar våra studenter så att de i sin framtida roll som sjuksköterska både känner igen signaler och har modet att agera och reagera för att stödja de här utsatta kvinnorna.

Glädjen i att både få ge och ta

Att Leah är engagerad i sina studenter råder det inga tvivel om. Interaktionen med studenterna är något av det bästa med jobbet menar hon.  

– Jag lär mig väldigt mycket av mina studenter. Förutom givande diskussioner är det också spännande att få följa deras utveckling över tid. Från det att kursen eller modulen börjar och allt känns nytt och lite läskigt. Tills att de verkligen börjar ta in hur saker fungerar och upplever den där wow-känslan, berättar Leah och fortsätter:

– Det är också spännande att se studenterna ute i verksamhet. Jag var på sjukhuset nyligen med min son, då två tidigare studenter, som nu arbetade som sjuksköterskor, kom fram och pratade. Man blir rörd och det känns jättebra. Det är verkligen en del av mitt arbete som jag tycker mycket om.

Något annat som Leah uppskattar mycket med sitt jobb är kollegorna på Röda Korsets Högskola. Hon berättar att det finns en stor vilja bland medarbetarna att göra det där lilla extra för att kvalitetssäkra sitt arbete.

– Dessutom uppskattar jag de intressanta diskussionerna vi har kopplat till vårt arbete, samt att olika chefer på olika nivåer verkligen visar att de bryr sig. 

En minut – en lärare:

Leah Okenwa Emegwa, docent och lektor: ”Jag lär mig mycket av mina studenter”