Anna Ehrenberg

Ledamot i styrelsen för Röda Korsets Högskola.
Ledamot i styrelsen för Röda Korsets Högskola.
Publicerad: 01 jun 2023
Lästid: ca

Anna Ehrenberg är professor i omvårdnad och ämnesföreträdare för forskarutbildningen i vårdvetenskap vid institutionen för hälsa och välfärd, Högskolan Dalarna. Hon har uppdrag som ordförande i den högskoleövergripande forskarutbildningsnämnden och är ordförande i institutionens utskott för forskarutbildning.

Som ledamot i styrelsen för Röda Korsets Högskola ser Anna fram emot att bidra i strategiska diskussioner om utveckling av utbildning, forskning och forskarutbildning inom omvårdnad.

Anna har sjuksköterskeexamen från 1980. Hon disputerade vid Uppsala universitet 2000, blev docent vid Örebro universitet 2005 och professor i omvårdnad vid Högskolan Dalarna 2009.

Anna har under 2000-talet haft flera anställningar och uppdrag inom akademin. Hon varit anställd som forskare och gästprofessor vid Örebro universitet. Åren 2003–2004 var hon anställd som universitetslektor, forskade och undervisade vid Faculty of Nursing, University of Alberta i Kanada. Hon har även under flera år varit Visiting Research Fellow vid Faculty of Nursing, University of Adelaide i Australien.

Anna har haft flera uppdrag inom olika styrelser och råd. Bland annat som ledamot i styrgruppen för nationella forskarskolan i vård och omsorg med huvudman Karolinska institutet, ledamot i styrelsen för Centrum för klinisk forskning i Dalarna, ledamot i Svensk sjuksköterskeförenings styrelse samt vetenskapliga råd, vice ordförande i Region Dalarnas omvårdnadsråd och ledamot i styrelsen för Högskolan Dalarna. Hon har också haft flera uppdrag för SBU (Statens beredning för medicinsk och social utvärdering) och Högskoleverket/UKÄ.

För närvarande är Anna ledamot och vice ordförande i Statens beredning för medicinsk och social utvärderings (SBU) vetenskapliga råd, Svensk sjuksköterskeförenings vetenskapliga råd och Länsstyrelsen Dalarnas insynsråd.

Hennes forskning är inriktad på kliniskt beslutsfattande och evidensbaserad praktik i omvårdnad, omvårdnadsinformatik samt patientsäkerhet, med huvudsaklig inriktning på akut omhändertagande av äldre personer. Hon har över 100 vetenskapliga refereebedömda publikationer och har erfarenhet som handledare av doktorander vid flera lärosäten. Hon är redaktör och författare till flera läroböcker som används vid flertalet svenska sjuksköterskeutbildningar, till exempel Omvårdnadens grunder.