Invigning av skeppet Global Mercy

Invigning av skeppet Global Mercy i Rotterdam, världens största civila sjukhusskepp.
Invigning av skeppet Global Mercy i Rotterdam, världens största civila sjukhusskepp.
Publicerad: 18 mar 2022
Lästid: ca

Här berättar Åsa Gisel, adjunkt vid Röda Korsets Högskola, om invigningen av skeppet Global Mercy med egna ord och bilder.

Under mars månads första veckor har skeppet Global Mercy invigts i Rotterdam. Det är idag världens största civila sjukhusskepp. Det har specialbyggts för detta ändamål och utgör en fantastisk bas med uppgift att förbättra folkhälsa i framför allt afrikanska länder söder om Sahara. Idag är systerfartyget Africa Mercy i Senegal och patientarbete pågår för fullt.

Jag åkte ner för att med egna ögon få se detta flytande sjukhus. Modern design och utrustning var enastående och jag kunde inte låta bli att påminnas om hur jag själv var med i den blygsamma början av detta idag så spektakulära och livsförvandlande arbete. Ett år efter jag tagit min sjuksköterskeexamen kom jag i kontakt med det som idag är en stor välgörenhetsorganisation under namnet Mercy Ships. Jag kan fortfarande komma ihåg när jag fick nycklarna till medicinrummet för att börja inventera och iordningställa. Jag var då den första medicinska personalen ombord. Skeppet hade använts som lyxkryssare och nu sålts vidare då det ansågs för gammalt och slitet. Inte visste jag då att det låg många år av hårt arbete med att färdigställa fartyget såväl som utvecklingen och utformandet av sjukvårdsarbetet. Under åren 1978 - 84 var skeppet mitt hem, en fantastisk plats där jag arbetade sida vid sida med människor från alla världens hörn. När jag som det heter på sjömansspråk ”mönstrade av” hade jag hunnit bilda familj och fått mitt första barn. Under de följande årtiondena har fokus alltmer hamnat på hälsa genom livsförvandlande kirurgi. Som bakgrund kan nämnas att Lancets kommission för global kirurgi beräknar att närmare 5 miljarder människor saknar tillgång till nödvändig kirurgi. Den främsta orsaken är fattigdom. För att utveckla ett hållbart och stabilt samhälle måste säker kirurgi ingå i hälsosystemet.

Organisationen Mercy Ships ser som sitt uppdrag att öka medvetenheten om detta stora behov. När Mercy Ships bjuds in till ett land sker arbetet uppbyggt på följande principer:

  • Medicinsk vård och kirurgi erbjuds till lokalbefolkning och bidrar till att minska köer och det omedelbara patienttrycket.
  • Medicinsk kapacitetsuppbyggnad, genom utbildning, mentorskap och förbättring av lokal infrastruktur med fokus på att stärka värdlandets hälsovårdssystem

Man har fokuserat på allmänkirurgi, oralkirurgi, ögonoperationer, ortopedi, psykiatrisk vård, obstetrisk fistelproblematik, rekonstruktiv kirurgi, palliativ vård. En del av dessa operationer är polikliniska andra kräver längre vårdtid och det sker på lokala sjukhus där skeppet bidrar till upprustning och träning av lokal personal. Utbildning sker även om ombord och på nya skeppet Global Mercy finns nu ett simuleringscenter som ska förstärka denna möjlighet till träning. Kurser i primär traumavård, SAFE obstetrik och pediatrik samt WHO-checklistutbildning är några av de standardiserade kurser som ges till läkare, sjuksköterskor, biomedicinska analytiker.

Skeppen är alltså toppmoderna flytande sjukhus som gör det möjligt för frivilliga volontärkirurger och medicinsk personal att tillhandahålla livräddande kirurgiska ingrepp i en säker, steril miljö - med rent vatten, pålitlig elektricitet och övervakning och eftervård. Skeppen betyder hopp och helande till människor som inte hade tillgång till denna vård på grund av fattigdom.

Det nya skeppet Global Mercy kan i storlek jämföras med en finlandsfärja och rymmer en besättning på 641 personer

Kapaciteten inom sjukvården ombord är fantastiskt och omkring 950 personer kan erbjudas hjälp ombord dagligen.

På en yta över 7000 kvadratmeter ryms 6 operationssalar, 102 akutvårdsplatser, 7 intensivvårdsplatser med möjlighet att isolera samt 90 egenvårdsplatser.

Det finns röntgen, magnetkamerautrusning och mycken övrig modern teknik. Allt har kommit till stånd genom gåvor. Som en välgörenhetsorganisation är det viktigt att donerade pengar används till de som behöver dem. Därför får personalen/volontärerna själva betala mat och husrum ombord.

Statistik sen 1978 talar för sig själv:

  • Närmare 105 000 livsförvandlande operationer har utförts för dem som haft läpp-och gomspalt, grå starr, ortopediska problem, problem efter brännskador och benigna tumörer mm.
  • Cirka 650 000 personer har fått hjälp med tandvård och medicinska insatser ute i byarna.
  • Omkring 49 000 vårdpersonal har fått träning och utbildning inom sina expertområden som de gett vidare till kollegor (inom narkos, barnmorskearbete, ortopedi, plastikkirurgi samt sterilisering och ledarskap)
  • Över 1,100 lokala projekt med focus på rent vatten och avlopp samt hållbart jordbruk har utförts.
  • Varje år bidrar 1200 volontärer från över 40 olika länder med sin insats för att driva detta arbete.

När nu två skepp ska göra jobbet behövs en fördubbling av både den tekniska besättningen och även utbildad vårdpersonal med sin expertis. Kanske vill du bli en av dom? 

Åsa Gisel, adjunkt vid Röda Korsets Högskola

Mer information

Bilder